Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 11. julija

protest ljubljana jansa bobo Reporter.si

Protestniki pred parlamentom so se znesli nad ...

Dom starejših Hrastnik Svet24.si

Nova okužba v domovih za starejše, do ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

srecko katanec 1 gw Njena.si

Luksuz v katerem se skriva Srečko Katanec

Kronika Novo mesto/Obrežje/Dobova

FOTO: Številni poskusi izmika mejni kontroli

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
03.06.2020 12:13

Na mejni prehod Obrežje je sinoči, na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila turških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila, kjer so na podvozju polpriklopnika na rezervnem kolesu odkrili moškega, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.

begunci, tovornjak
Tujci se v tovorna vozila skrijejo brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih počivajo.
Foto: PMP Obrežje

Pri nadaljnjem pregledu so našli še dve osebi, ki sta se skrivali na osovini polpriklopnika. Tri državljane Afganistana so po zaključenem postopku predali hrvaškim policistom.

begunci, vlak
Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih
Foto: PMP Dobova

Policisti PMP Dobova so 2. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal iz Srbije, na podvozju vagona našli državljana Irana, ki se je na ta način poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V noči na 3. 6. so na podvozju tovornega vlaka, ki je prav tako pripeljal iz Srbije, našli še dva državljana Alžirije in dva državljana Maroka, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom. 

begunci, vlak
Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih
Foto: PMP Dobova

Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 tujcev, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. 

V celem letu 2019 so na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožujoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 tujcev, med njimi 12 otrok starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika. 

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, z izkušnjami in z zavzetostjo pri delu.