Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

Tara Zupancic ok (2) Njena.si

Vroča Tara Zupančič priznala, kaj je ukradla

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Kronika Ljubljana

FOTO: Vojaški helikopter se je ob nesreči pri Brestanici vračal z urjenja

Piše: STA

Čas objave:
20.05.2021 18:34

V helikopterski nesreči, ki se je nekaj po 11. uri zgodila v bližini Brestanice, je španski vojaški helikopter trčil v daljnovod, zaradi česar je zasilno pristal. Vzrok nesreče pristojni organi še ugotavljajo, je pa znano, da se je zgodila, ko se je helikopter vračal z urjenja, je v izjavi za medije povedal Mihael Klavžar z obrambnega ministrstva.

O nesreči smo popoldan že poročali, zdaj pa je znanih več podrobnosti.

Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov ministrstva za obrambo Mihael Klavžar je pojasnil, da je šlo za helikopter Eurocopter Tiger oboroženih sil Španije, ki poleg ostalih držav sodeluje na vaji Jadranski udar.

eurocopter-tiger, brestanica, nesreča-helikopterja
Nesreča helikopterja Eurocopter Tiger v Brestanici.
Bobo

Zaradi hujših vibracij se je pilot po trku odločil, da izvede zasilni pristanek, kar mu je tudi uspelo, tako da sta tako pilot kot kopilot nepoškodovana. Je pa nastala škoda na helikopterju in na električnem omrežju, je povedal Klavžar.

Po nesreči so po njegovih besedah takoj izvedli postopke za zavarovanje prizorišča nesreče, preprečili so tudi nadaljnje škodljive posledice, saj so izklopili električno napajanje na helikopterju in preverili morebitno iztekanje goriva.

helikopter trcenje brestanica daljnovod bobo.JPG
Vojaški helikopter se je zaletel v daljnovod.
Bobo

Posadko so prepeljali na varno, letalski preiskovalni organ ministrstva za obrambo in policija pa dogodek še preiskujeta. Po doslej znanih podatkih, ki so jih pridobili iz kontrole letenja, se je helikopter v času nesreče vračal z naloge, v kateri so se urili t. i. častniki za navajanje združenega ognja. Do trka je torej prišlo, ko se je vaja že končala, je pojasnil.

helikopter trcenje brestanica daljnovod bobo.JPG
Vojaški helikopter se je zaletel v daljnovod.
Bobo

Ni pa še znano, ali je bil vzrok tehnične narave ali je šlo za človeški dejavnik. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so po njegovih besedah namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v Slovenski vojski, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize. Kje jo bodo opravili, se bodo še odločili, takšen tip helikopterjev pa poleg Špancev uporabljajo tudi oborožene sile Francije in Nemčije.

Mihael Klavžar z Ministrstva za obrambo

O preiskovalnih postopkih po nesreči