katerina tikhonova Svet24.si

Putinovo hčerko "dobili" v Nemčiji. Neverjetno, ...

volodimir zelenski Svet24.si

Zelenski vrača udarec Kissingerju

nkbm_bobo Necenzurirano

Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove ...

tonin tank blato Reporter.si

Tonin zmanjšuje slovenske kontingente v mirovnih ...

bojkic 1 Ekipa24.si

Grozljivo! Član slovenskega prvoligaša brutalno ...

janja-zupan Odkrito.si

Se še spomnite nekdanje misice Janje Zupan? ...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

Kronika Novo mesto

FOTO: Zasegli Porscheja

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
24.07.2018 13:29

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 49 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 218 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik tovornega vozila in tri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitih prehodov državne meje.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca, ki je v kombiju prevažal 31 tujcev

Črnomaljski policisti so nekaj pred 21. uro na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak. Pri postopku je bilo ugotovljeno, da 51-letni državljan Hrvaške v kombiju prevaža 31 tujcev (državljani Pakistana, Afganistana in Indije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. 55-letni državljan Srbije, ki je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak pa mu je nudil pomoč pri storitvi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo. Voznikoma so odvzeli prostost in ju pridržali, predvidoma jutri ju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Tujce so odpeljali na policijski postajo in postopki z njimi še niso zaključeni.

IMG_2708.JPG


Policisti na obmejnem območju v zadnjem obdobju obravnavajo več primerov organiziranega sprovajanja tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Ugotavljamo, da storilci v želji po hitrem in velikem zaslužku tujce preko meje in naprej v notranjost države skušajo sprovajati na način, da jih v večjem številu vozijo v zaprtih kombiniranih vozilih. Zaradi nehumanih razmer med prevozom (veliko število ljudi v majjhnem in zaprttem prostoru, vožnja po makadamskih cestah, primanjkovanje zraka v torovnem delu, dehidracija...) sprovajalci ogrožajo življenja teh ljudi, ki so zaradi izčrpanosti in dehidracije v slabem zdravstvenem stanju in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč.

Pozivamo ljudi, ki živijo na obmejnih območjih, da nas obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji. Skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri sprovajanju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj.

Domačini, ki živijo ob meji na območju Bele krajine, Posavja in na obronkih Gorjancev so že dolga leta naš nepogrešljiv in zanesljiv partner pri zagotavljanju varnosti in varovanju državne meje. Prav oni so tisti, ki odlično poznajo lokalno okolje in znajo najbolje presoditi, kdaj gre za pojav sumljivih vozil ali sumljivih oseb. Za vsa do sedaj prejeta obvestila se občanom zahvaljujemo. Tovrstnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje in zagotavljamo, da se bomo še naprej ob vsakem obvestilu odzvali in natačno preverili okoliščine.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Policijske postaje Črnomelj izsledili in prijeli še osem tujcev ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci, devetimi državljani Sirije, Pakistana, Alžirije, Maroka in Egipta , še niso zaključeni.

Zasegli ukraden Porsche

Na Mejni prehod za mednarodni cestni promet Obrežje je v noči na 24. 7. na izstop iz Slovenije pripeljal voznik osebnega avtomobila Porsche 911 turbo S, nemških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled avtomobila, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti pri identifikacijskih oznakah. Na podlagi pridobljenih pristnih oznak je bilo ugotovljeno, da je bil porsche v letu 2013 ukraden na Švedskem. Avtomobil o zasegli, 30-letnega državljana Kosova pa bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja prikrivanja.

Porsche 911 turbo S, zaseg, mejni prehod obrežje
Porsche ni zapustil Slovenije.
PMP Obrežje


KRIMINALITETA

Tatvine

V kraju Male Vodenice na območju Krškega je med 21. 7. in 23. 7. nekdo s strehe počitniške hiše odtujil bakrene žlebove. Vlomil je tudi v objekt in odtujil zaboj z orodjem. Lastnika je oškodovan za več kot 2000 evrov.

Med 19. 7. in 21. 7. je v okolici Šmarjeških Toplic neznanec iz odklenjene garaže ob stanovanjski hiši odtujil motorno žago in radijski sprejemnik. Škode je za okoli 700 evrov.