bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

poroka-1 Njena.si

Takšnih šokantnih zasukov niso pričakovali niti...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Kronika

FOTO: Zidaki na avtocesti

Piše: R.K.

Čas objave:
07.05.2021 12:54

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 58 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 185 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja dokumentov, goljufije, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu in poskusov izmika mejni kontroli.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine
V Cerkljah ob Krki je v noči na 6. 5. nekdo skozi vrata vlomil v prostore prodajalne in odtujil denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1200 evrov škode.

V noči na 6. 5. je v Dolenjih Kamencah na območju PP Novo mesto neznanec vlomil v pomožni objekt ob stanovanjski hiši in odtujil kosilnico, motorno žago, samokolnico in sekiro. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 1000 evrov.

policija, avtocesta
Razsuti tovor so odstranile pristojne službe.
PU Novo mesto


PROMETNA VARNOST
Policisti PPP Novo mesto so bili obveščeni, da je na avtocesti med priključkoma Novo mesto zahod in Novo mesto vzhod s tovornega vozila padlo več zidakov. O nevarnih razmerah so takoj obvestili pristojne službe, ki so območje zavarovale in odstranile razsuti tovor. Zaradi hitrega odziva in previdnosti ostalih udeležencev se k sreči ni zgodila prometna nesreča. Policisti so ugotovili, da je do razsutja betonskih zidakov prišlo zaradi nepravilno zavarovanega tovora. Ob kontroli tahografa v tovornem vozilu je bilo ugotovljeno, da je 40-letni voznik na tem odseku po klancu navzdol vozil s hitrostjo 129 km/h, kljub temu da je hitrost za to skupino vozil omejena na 80 km/h, prekoračil pa je tudi čas dovoljene vožnje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in uvedli prekrškovni postopek tudi zoper pravno osebo.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 74. členu določa, da tovor in naprave, ki so namenjene za prevoz, nalaganje, razlaganje ali pritrditev tovora, morajo biti na in v vozilu naložene in pritrjene oziroma pokrite tako, da:

  • ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence cestnega
  • prometa;
  • ne povzročajo škode na cesti in objektih;
  • ne onesnažujejo okolja;
  • ne zmanjšujejo stabilnosti vozila;
  • ne povzročajo več hrupa, kot je dovoljeno;
  • ne zmanjšujejo preglednosti vozniku;
  • se ne razsipajo ali padajo z vozila.


MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskus izmika mejni kontroli
Na mejni prehod Slovenska vas je na vstop v Slovenijo pripeljala voznica osebnega avtomobila švicarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in v vozilu na zadnjem sedežu odkrili državljanko Sirije, ki se je skrita pod odejo poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. 34-letni državljanki Švice so zaradi kršitev določil Zakona o tujcih izdali plačilni nalog, državljanko Sirije pa so po
zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.


JAVNI RED IN MIR

Kršitelja obvladali in pridržali
Metliške policiste so okoli 20. ure poklicali na pomoč iz stanovanjske hiše v Metliki, kjer naj bi opit moški oškodovancu grozil, da ga bo ubil. Takoj so odšli na kraj, zbrali obvestila in 41-letnega kršitelja izsledili. Med postopkom je moški nadaljeval z nedostojnim vedenjem in ni upošteval ukazov policistov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.