Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Kronika Kranj/Brnik

Helikopter v petek in soboto sedemkrat poletel na pomoč v gore

Piše: STA

Čas objave:
11.07.2021 12:31

Policijski helikopter je v petek in soboto sedemkrat poletel na pomoč v gore, so sporočili iz Policijske uprave Kranj, kjer opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, k hitrejši utrujenosti planincev svoje prispeva tudi vročina. Ponudnike turističnih nastanitev policija prosi, da tujce seznanijo z razmerami v gorah.

V petek je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju, na Mangartu pa so reševalci pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodovana prepeljali z gore.

V soboto je helikopter na pomoč poletel trikrat. Zjutraj se je na Storžiču zaradi odloma kamenja poškodovala planinka. Sredi popoldneva se je druga planinka pri sestopu s Špika spotaknila na kamenju in padla ter se poškodovala. V tretjem reševanju je ekipa z območja Triglava rešila dve tuji planinki, ki ju je helikopter nepoškodovani prepeljal v dolino.

Markacija na skali
Markacija na skali
Pixabay

Policisti opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. V visokogorju je še vedno sneg, svoje k zahtevnim razmeram prispeva vročina v teh dneh in posledično hitrejša utrujenost planincev. Letos je bilo tudi že več primerov odlomov skal in nesreč zaradi tega ter reševanj zaradi nepoznavanja poti in neustrezne opreme. Policisti pozivajo k načrtovanju ture in veliki previdnosti.

Ponudnike turističnih nastanitev pa prosijo, da tujce seznanijo z razmerami v gorah in jih napotijo k usposobljenim in registriranim gorskim vodnikom.