Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Kronika Denver

Holmes, ki je moril na premieri filma o Batmanu, je kriv

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
17.07.2015 07:51

Porotniki na sodišču v ameriški zvezni državi Kolorado so v četrtek 27-letnega Jamesa Holmesa spoznali za krivega umorov v kinodvorani Aurore, predmestju Denverja, kjer je leta 2012 ubil 12 ljudi in ranil 58.

Med žrtvami enega najhujših pokolov v ameriški zgodovini je bil tudi šestletni otrok in Holmesu sedaj grozi smrtna kazen.

Sojenje Holmesu se je začelo dokaj pozno, saj so ga pregledovali številni psihiatri, da ugotovijo, ali je dovolj duševno zdrav za udeležbo na lastnem sodnem procesu. Sodni proces je potem trajal 11 mesecev, porota pa je za odločitev o kar 165 točkah obtožnice potrebovala manj kot dva dni.

Holmes je bil spoznan za krivega vseh 12 umorov in vseh drugih točk obtožnice, kar pomeni, da se bo kmalu začela druga faza sojenja, na kateri bo ista porota odločala, ali ga bo obsodila na smrt ali dosmrtni zapor. Njegovi odvetniki bodo porotnike ponovno skušali prepričati, da v času dejanja ni bil prišteven.

Na sodnem procesu so zaslišali štiri psihiatre, ki so se strinjali o tem, da je Holmes duševno motena oseba, niso pa se strinjali, ali je bil v času pokola sposoben ločiti, kaj je prav in kaj ne. Za poroto je bila ta neenotnost dovolj za prvi korak na poti do usmrtitve.

Holmes je 20. julija 2012 oborožen do zob začel streljati po polni kinodvorani premiere novega filma o Batmanu. Prenehal je šele, ko mu je zmanjkalo streliva. Tožilci so med procesom trdili, da je nekdanji študent nevroloških znanosti pobijal iz užitka. Holmes se je po pokolu predal policiji.