Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika

Huda prometna nesreča pri Dolenjih Selcah

Piše: R.K.

Čas objave:
24.10.2022 10:28

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 21. in 24.10. intervenirali v 169 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 586 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 39-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, povzročitve splošne nevarnosti, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja dokumentov, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, iskanja pogrešanih oseb, poskusa izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Huda prometna nesreča pri Dolenjih Selcah

23. 10. nekaj po 21. uri so bili policisti obveščeni o hudi prometni nesreči na cesti med Roženpeljem in Dolenjimi Selcami. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 20-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,35 miligramov alkohola. 21-letno potnico, ki je bila zaradi hudih poškodb v smrtni nevarnosti in lažje poškodovano 20-letno potnico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče oziroma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu policisti še preiskujejo. 

Trčila v pešca

Policisti PP Novo mesto so bili 23. 10. okoli 12. ure obveščeni o nesreči na parkirnem prostoru stanovanjske hiše v Cegelnici. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi 38-letna voznica osebnega avtomobila na dvorišču namesto na zavoro pohodila stopalko za plin in trčila v 50-letnega
moškega, ki se je nahajal na dvorišču. Hudo poškodovanega so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

Noč iz petka na soboto v Novem mestu zaznamovali kršitelji pod vplivom alkohola

Policisti PP Novo mesto so v noči na 22. 10. na območju Ragovega zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da ima 52-letni kršitelj v litru izdihanega zraka 0,67 miligramov alkohola. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. 

Prav tako v noči na 22. 10. so v Novem mestu ustavili voznika osebnega avtomobila Nissan almera. 30-letni kršitelj je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in se mu zaradi kršitev cestno prometnih predpisov izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,54 miligramov alkohola. Policisti so še ugotovili, da kršitelj vozi neregistriran in tehnično neizpraven avtomobil, na katerem sta nameščeni registrski tablici, ki pripadata drugemu vozniku. Avtomobil so mu zasegli, mu zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Določila Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o voznikih in Zakona o motornih vozilih za ugotovljene kršitve določajo globo v višini 3400 evrov.

22. 10. okoli 19.30 so med kontrolo prometa v Mirni Peči zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika kmetijskega traktorja. Ugotovili so, da 43-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru
izdihanega zraka pa je imel 1,22 miligramov alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, traktor zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Med kontrolo prometa v Novem mestu so policisti 22. 10. nekaj po polnoči zaradi nezanesljive vožnje ustavili mladoletnika, ki je vozil kolo s pomožnim motorjem. V litru izdihanega zraka je imel 0,58 miligramov alkohola. Okoli 2. ure so prav tako zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila. Ugotovili so, da gre za 18-letnega voznika začetnika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,45 miligramov alkohola. Nekaj minut kasneje so zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili
preizkus 38-letnemu vozniku osebnega avtomobila. V litru izdihanega zraka je imel 0,33 miligramov alkohola. Vse so izločili iz prometa, jim prepovedali nadaljnjo vožnjo, jim izdali plačilne naloge oziroma na sodišče naslovili obdolžilni predloge. 

Kršitelja pridržali

Brežiški policisti so v noči na 23. 10. v bližini Cerkelj ob Krki ustavili voznika osebnega avtomobila Renault laguna. Med postopkom so ugotovili, da gre za 30-letnega voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil, prav tako je odklonil strokovni pregled. Kršitelj se je ves čas postopka nedostojno vedel do policistov in ni upošteval njihovih ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah cestno prometnih predpisov in kršitvah javnega reda in miru z odbolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prometna nesreča v Malem Lipovcu

21. 10. okoli 13.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo tovornega vozila in osebnega avtomobila v Malem Lipovcu. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 21-letna voznica osebnega avtomobila, ki je izsilila prednost vozniku tovornega vozila. Lažje poškodovano voznico so oskrbeli v novomeški bolnišnici. 

Neprilagojena hitrost

O prometni nesreči v Zameškem na območju PP Šentjernej smo bili obveščeni 23. 10. nekaj po 11. uri. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je 36-letna voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drevo. Lažje poškodovano voznico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

23. 10. nekaj po 17. uri se je zgodila prometna nesreča na avtocesti v smeri proti Obrežju, pri izvozu za Kronovo, kjer je 24-letni voznik osebnega avtomobila nemških registrskih oznak zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 34-letne voznice. Voznico, voznika in potnico v njegovem vozilu so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe.

KRIMINALITETA

V noči na 21. 10. je z delovišča v Srebrničah nekdo z delovnega stroja odtujil udarno kladivo Sunward SC200. Izvajalca del je oškodoval za okoli 3000 evrov.

Na območju Uršnih sel je med 19. 10. in 21. 10. neznanec vlomil v brunarico in odtujil električno ročno orodje, plinsko jeklenko, električne vodnike in več pločevink s pijačo. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1200 evrov škode.

Novomeške policiste je 21. 10. oškodovanec obvestil, da je v Muhaberju na strehi stanovanjske hiše našel naboj. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja povrzočitve splošne nevarnosti.

V noči na 22. 10. je v Črnomlju nekdo vlomil v kiosk in odtujil 25 zavojev tobačnih izdelkov.

V naselju Boršt pri Dvoru je v noči na 22. 10. neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah je odtujil dva para športnih copat in manjši nož. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 1300 evrov.

V Trebnjem je 22. 10. zvečer nekdo iz gostinskega lokala iz blagajniškega pulta odtujil okoli 800 evrov. Okoliščine policisti še preiskujejo. 

Na parkirnem prostoru v Ždinji vasi je v noči na 23. 10. neznanec vlomil v tri osebne avtomobile. Odtujil ni ničesar, z vlomi pa je na vozilih povzročil za okoli 1100 evrov premoženjske škode.

V Koprivnici na območju PP Krško je v noči na 23. 10. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil torbico z denarnico z gotovino. Z vlomom in tatvino je lastnico oškodoval za 1300 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 21. 10. in 24. 10. na območju PP Brežice (Rigonce, Loče, Dobova, Slovenska vas, Stara vas, Veliko Mraševo, Mokrice, Župelevec, Obrežje izsledili in prijeli 39 državljanov Indije, 12 državljanov Bangladeša, osem državljanov Rusije,
štiri državljane Kube, štiri državljane Sirije, tri državljane Afganistana, dva državljana Irana in državljana Maroka. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.