phillip schofield 1 Dobra karma

Po 27 letih zakona priznal, da je gej, pred tem pa...

meghan markle Svet24.si

Meghan meni, da se jima je dvor maščeval

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

04-tv-dobrizdravniki-2-dobrizdravnik Njena.si

Skrita vloga zvezdnika v seriji Dobri zdravnik

Klemen Slakonja Njena.si

Slakonja o odnosu s partnerko, igralko Mojco Fatur...

Kronika Novo mesto/Krško

Kazenske ovadbe zaradi davčnih zatajitev in ponareditev poslovnih listin

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
17.01.2020 10:55

Kriminalisti Sektorja krrminalistične policije PU Novo mesto, so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva državljana Hrvaške zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po I in III. odstavku 249. čl. KZ-1 v zvezi z 38. in 42. čl. KZ-1 ter v zvezi z 4., 10. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je eden izmed osumljencev kot direktor slovenske družbe ter ob pomoči drugega hrvaškega državljana v letu
2017 pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina s sladkorjem) s hrvaško družbo tipa missing trade utajil davek (DDV) v znesku okoli 530.000
evrov. Prav tako je bil hrvaški državljan, ki je bil direktor slovenske družbe, ovaden zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1 v zvezi z 42. čl. KZ-1 ter v zvezi z 4. in 25/9 čl. Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine – račune hrvaški missing trade družb.

V drugem primeru so kriminalisti podali kazensko ovadbo na Okrožno tožilstvo Krško zoper slovenskega državljana zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj Davčne zatajitve po II. odst. 249. čl. KZ-1. Ugotovili so, da osumljenec kot direktor slovenske družbe pri domnevnem gospodarskem poslovanju (trgovina z zlatom) ni prijavil pridobljenega dohodka, ki je vplival na ugotovitev davka od drugih dohodkov ter davka od dohodkov iz kapitala in je pri tem utajil davek v znesku okoli 272.000 evrov.

Osumljenca so ovadili tudi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po I. in II. odst. 235. čl. KZ-1, saj je z namenom utaje davkov v imenu davčnega zavezanca izdal lažne poslovne listine in račune in dobropise na nezakonit način uporabil kot resnične.