testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Kronika Ljubljana

Krivdo zanikajo tudi drugi obtoženi v zadevi Balkanki bojevnik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.04.2016 05:53

Poleg prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića je vpletenost v preprodajalsko hudodelsko združbo danes zanikalo tudi šest drugih obtoženih, kolikor je bilo danes zaslišanih. Vsi tudi vztrajajo pri zagovorih s prvega sojenja, na vprašanja niso odgovarjali. Ostali bodo zagovore podali na naslednjem naroku, ta bo že v torek.

Prvi je danes pred ljubljansko okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar stopil Tošić. Prepričan, da bo dokazal svojo nedolžnost, je sodišče pozval, naj ne odloča na "podlagi negativno ustvarjene medijske podobe, ampak na podlagi dokazov". Osnova njegovega zagovora ostaja zagovor s prvega sojenja, danes pa je dodatno zanikal, da bi imel organizatorsko vlogo pri očitanih kaznivih dejanjih trgovanja s kokainom.

Vsi preostali pa so danes zanikali, da bi jih Tošić kamor koli pošiljal in trdili, da niso nikoli bili člani hudodelske združbe. Ker so vsi po vrsti vztrajali pri zagovorih s prvega sojenja, jih je sodnica danes prebrala, nekateri obtoženi pa so jih zgolj ustno dopolnili.

Za navedbe tožilstva o številnih potovanjih in medsebojnih poznanstvih imajo obtoženi številna pojasnila. Tošića večinoma poznajo kot zdaj že njegovi nekdanji zaposleni. Med seboj se poznajo tudi iz raznih poslov, denimo prodaje avtomobilov ali prodaje počitniške hiše oziroma se med seboj poznajo njihove partnerke.

Dragan Beljkaš je tako med drugim pojasnil, "da pač rad potuje" in da je pogosto odhajal v Brazilijo, vendar da ga tja ni poslal Tošić. V Brazilijo je odhajal vsako leto za mesec ali dva, tja mu je sledilo tudi dekle, a je on v to južnoameriško državo odpotoval pred njo, tudi vračala se nista skupaj.

O svoji nedolžnosti je prepričan tudi Jakob Remškar, ki je razložil, da je v Južnoafriško republiko (JAR) potoval, ker se ukvarja z lovom, doma ima tudi trofeje, kot so žirafa, leopard, opica in svinja bradavičarka. Beljkaša je spoznal pri preparatorju živalskih trupel, skupaj sta prodala nekaj avtomobilov, je pojasnjeval v zagovoru.

Da je Remškar strasten lovec, je v svojem zagovoru potrdil tudi Mirzet Lucević. Ta je z njim in Beljkašem potoval tudi v JAR; po trditvah tožilstva zato, da bi poskrbeli za pretovor droge, po njihovih pojasnilih pa na Remškarjevo povabilo. Kot je dejal Remškar, so v JAR potovali, ker ga je nek priznani lovec povabil tja na lov posebne divje mačke, ki se jo lahko lovi le v tej državi.

Lucević je bil pogosto v stikih s Tošićem, a kot oba trdita zgolj zato, ker je Lucević kupoval hišo v Bizoviku, kjer živi tudi Tošić in pozna lastnike, zato mu je pomagal nižati ceno nepremičnine. Tožilstvo trdi, da je bil Lucević pogosto v stiku s Petrom Khermayerjem zaradi droge, kar pa oba obtožena zanikata. Lucević se sicer ne spomni, da bi se slišal s Khermayerjem, a pravi, da če se je, se je zaradi hiše.

Khermayer pa je povedal, da je Luceviću, kot dobremu prijatelju, pomagal pri kontaktih za nakup hiše, ker je ta ravno odpotoval v JAR.

Boštjan Kopčič, pri katerem so med hišno preiskavo našli 164 gramov kokaina in 23 gramov heroina, je pojasnil, da je imel težave z odvisnostjo in je to drogo hranil za lastno uporabo.