pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika Virginija

Morilec novinarke in snemalca umrl v bolnišnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.08.2015 07:34

Morilec novinarke in snemalca lokalne televizije v ameriški Virginiji je v sredo umrl v bolnišnici, kamor so ga pripeljali, ko se je po neuspešnem poskusu preboja policijske blokade ustrelil nedaleč od kraja zločina. 41-letni Vester Flanagan je počakal, da sta novinarka in snemalec začela pogovor v živo, nato ju je ustrelil s pištolo.

Po poročanju ameriških medijev je bil Flanagan, ki so ga leta 2013 odpustili s položaja novinarja na televiziji WDBJ, za katero sta delali njegovi žrtvi, zelo motena osebnost. Nenehno naj bi se pritoževal, da ga diskriminirajo ker je temnopolt in homoseksualec, nihče ni hotel delati z njim, ker je nenehno iskal prepir in to ne le na televiziji iz Virginije, ampak tudi prej, ko je delal na Floridi.

Sodelavce je prijavljal delovnim komisijam, 27-letni ubiti snemalec Adam Ward pa je obratno prijavil njega. V sredo zjutraj je najprej poslal telefaks na sedež televizije ABC, v katerem je napovedal, da bo moral kmalu ubiti dva človeka. Razložil je, da je kupil pištolo 19. junija, le dva dni potem, ko je Dylan Roof pobil devet ljudi v temnopolti cerkvi v Charlestonu v Južni Karolini.

Razlagal je o svojem navdušenju nad množičnimi morilci v Ameriki ter trdil, da je poln jeze kot sod smodnika. Televizija ABC je zadevo nemudoma posredovala policiji, vendar je bilo že prepozno. Ward in 24-letna novinarka Alison Parker sta pred trgovskim centrom delala intervju v živo z izvršno direktorico trgovinske zbornice v kraju Smith Mountain Lake Vicki Gardner.

Flanagan, ki je na televiziji WDBJ iz mesta Roanoke delal pod "umetniškim imenom" Bryce Williams, je počakal, da se je intervju vklopil v živo in začel streljati. Televizija je hitro izklopila prenos, ki je bil posebej tragičen za producentko intervjuja v kontrolni sobi televizije Melisso Ott, saj je bil snemalec Ward njen zaročenec. Novinarko in snemalca je Flanagan ubil, intervjuvanko pa ranil, vendar bo preživela.

Po zločinu je skušal pobegniti, vendar mu je pot preprečila policija z blokado na cesti, skozi katero se je skušal prebiti, vendar ga je zaneslo in se je zaletel. Policisti so se približali vozilu in v njem našli ranjenega morilca.

Njegovi nadrejeni pri televiziji WDBJ pravijo, da so ga morali odpustiti, ker z njim ni bilo mogoče delati, poleg tega pa je bil slab delavec. Novice o izgubi delovnega mesta ni prenesel mirno in televizija je morala poklicati policiste, da so ga pomagali odstraniti. Kasneje se je zaposlil kot telefonski informator pri zdravstveni zavarovalnici.

Preden je prišel v Virginijo, je bil novinar televizije v Tallahasseeju na Floridi, kjer se ga prav tako spomnijo kot večnega prepirljivca. Ena od nekdanjih sodelavk je povedala, da ji je prekipelo, ko je delal prispevek o poplavah in je zabičal snemalcu, naj snema naprej njegovo poročanje, čeprav se je v neposredni bližini v avtomobilu utapljal starejši moški, ki je klical na pomoč. Za Flanagana je bila zgodba pomembnejša od življenja utapljajočega se neznanca, ki mu ni hotel pomagati.

Na še enega v vrsti strelskih napadov v ZDA, ki tokrat zaradi rase in spolne orientacije storilca odstopa od stereotipa, se je odzvala tudi Bela hiša. Tiskovni predstavnik Josh Earnest je kongres pozval, naj sprejme smiselno ostrejšo zakonodajo o orožju, ki ne bo posegala v ustavne pravice Američanov. Earnest je dejal, da gre za še enega v vrsti primerov nasilja z orožjem, ki je v ZDA preveč pogosto.

Vendar pa ostrejša zakonodaja, ki jo imata v mislih Earnest in njegov šef, predsednik ZDA Barack Obama, osebam, kot je Flanagan, ne bo preprečila dostopa do orožja. Earnest je namreč v pozivu omenil zakonodajo, ki ne bo kršila pravice do orožja za Američane, ki spoštujejo zakone, kar pomeni, da bo orožje tudi v primeru nove zakonodaje še naprej široko dostopno.