900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika

Na mopedu napihal 1.19 miligramov alkohola

Piše: R.K.

Čas objave:
28.06.2022 10:13

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 62 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 190 klicev.

Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih sta se hudo poškodovala dva kolesarja, dve prometni nesreči z lažjimi poškodbami motoristov in štiri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

V nesrečah hudo poškodovana kolesarja

Nekaj pred 17.30 so bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo kolesarja in voznika osebnega avtomobila na regionalni cesti med Kapelami in Globokim (PP Brežice). Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je 39-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v 62-letnega kolesarja, ki je padel in obležal na cesti. Huje poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je kolesar uporabljal zaščitno čelado, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,57 miligramov alkohola. Zoper povzročitelja nesreče bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

O prometni nesreči z udeležbo kolesarja in voznika osebnega avtomobila na lokalni cesti med Kostanjevico na Krki in Oštrcem so bili okoli 18. ure obveščeni tudi krški policisti. Opravili so ogled in ugotovili, da je 38-letni voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške vozil v smeri proti Oštrcu. Ob zavijanju levo je odvzel prednost 59-letnemu kolesarju, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Kolesar je po trčenju padel in se hudo poškodoval. Policisti nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin in bodo zoper povzročitelja nesreče podali kazensko ovadbo.

Trčil v motorista

Okoli 15.30 so bili obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto -Metlika, pri Dolnji Težki Vodi. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 21-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi neprimerne varnostne razdalje trčil v 36letnega  motorista iz Avstrije. Motorist je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Voznik mopeda pod vplivom alkohola

Nekaj pred 20.30 se je zgodila prometna nesreča v Krškem. Po prvih ugotovitvah policistov je 49-letni voznik mopeda na Cesti 4. julija zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad mopedom, padel in se lažje poškodoval. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.
Policisti so še ugotovili, da je imel v litru izdihanega zraka 1,19 miligramov alkohola (2,5 g/kg). Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov bodo zoper voznika uvedli prekrškovni postopek.

V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah. V lanskem letu so bili kolesarji udeleženi v 73 prometnih nesrečah (65 v letu 2020). En kolesar je izgubil življenje, 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe in 48 lažje poškodbe. V več kot 60% je bilo ugotovljeno, da so za nesreče odgovorni kolesarji. Med vzroki so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola. Kolesarjem svetujejo, naj bodo pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajo. Opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje večkrat naj pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno nakažejo svoj namen. Uporabljajo naj površine, ki so namenjene kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočajo tudi odraslim kolesarjem. Nikoli naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Ostale voznike motornih vozil ob tem opozarjajo, naj vozijo previdno in hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram, dodatna previdnost je še posebej priporočljiva tam, kjer je pričakovati prisotnost ranljivejših udeležencev. Spoštujejo naj cestnoprometne predpise in so pazljivi tudi takrat, ko imajo prednost. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnih telefonov in drugih naprav, ki zmanjšujejo njihovo pozornosti, vozijo naj le trezni, v prometu pa naj bodo odgovorni in strpni, da bodo naše ceste varne za vse.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Tržišču na območju Sevnice so v noči na 27. 6. neznanci z dvorišča podjetja odtujili okoli 900 kg palic in ostružkov iz inoxa. Škode je za okoli 5000 evrov. V noči na 27. 6. je v okolici Semiča nekdo vlomil v zidanico in odtujil suhomesnate izdelke. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2000 evrov škode.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Prilipe) izsledili in prijeli tri državljane Indije in v Črnomlju dva državljana Indije in državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.