otrok, otroci, osnovna-šola, škofja-loka, koronavirus, šolska-pot Svet24.si

Starši naj ne pozabijo obvestiti delodajalca, ...

kuder (2) Svet24.si

Kaj storiš, ko izveš, da oče, ki ga imaš, ni ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

20180217-00841525 Reporter.si

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Nikolina Ivošević - Nikita Njena.si

Ljubezen po domače: Se Nikita vrača na glasbeno ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Kronika Obrežje/Dobova

Na Obrežju in v Dobovi med tovorom odkrili pet migrantov

Piše: STA/PU NM

Čas objave:
20.03.2019 15:19

V torek so policisti na mejnem prehodu Obrežje in v Dobovi med tovorom odkrili pet tujcev, ki so se skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Vseh pet migrantov, gre za štiri Afganistance in Alžirca, so predali hrvaškim varnostnim organom, so danes sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Na mejni prehod Obrežje je v torek okoli 8.30 na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornjaka bolgarskih registrskih oznak. Policisti so pri mejni kontroli in pregledu vozila v tovornem delu našli skrita dva Afganistanca, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

V popoldanskih urah je na Obrežje pripeljal voznik tovornjaka srbskih registrskih oznak. Policisti so pri pregledu podvozja odkrili dva Afganistanca, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli. Predali so ju hrvaškim policistom.

Policisti postaje mejne policije Dobova so v večernih urah na podvozju lokomotive vlaka, ki je prevažal avtomobile iz Madžarske v Italijo, našli Alžirca, ki se je skušal izogniti mejni kontroli. Tujca so prevzeli hrvaški policisti.

Letos so policisti na Obrežju obravnavali 32 primerov, v katerih so prijeli 102 tujca, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.

Lani so v 42 primerih odkrili 129 tujcev, ki so se skušali izogniti mejni kontroli. V večini primerov v razgovorih s tujci in vozniki ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznika, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkiriščih in počivališčih počivajo. Takrat se skrijejo na podvozje, ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor.

Policisti mejno kontrolo in pregled tovornih vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega utripa, CO2 testerjev, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so za učinkovito mejno kontrolo in preprečevanje izmikov ter odkrivanje drugih kaznivih dejanj ključni policisti z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu, so še poudarili v sporočilu za javnost.