Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika NM

Novomeščana tihotapila tujce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.04.2013 11:17

Novomeški policisti so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zoper 34-letnega in 42-letnega osumljenca, ki sta preko svojih podjetij organizirala nezakonito priseljevanje državljanov Kosova.

Na sliki so sanitarni prostori v objektu, v katerem so bili nastanjeni delavci.

Osumljena sta devetnajstih kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Med preiskavo so ugotovili, da sta osumljena samostojna podjetnika preko svojih podjetij z lažnim prikazovanjem potreb po novih delavcih, tujcih, na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje vlagala prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Osumljenca sta vedela, da tujci dejansko ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela v Sloveniji. Na podlagi podanih vlog in pridobljenih delovnih dovoljenj je upravna enota tujcem izdala dovoljenja za prebivanje. Na ta način sta osumljenca najmanj devetnajstim državljanom Kosova omogočila vstop na ozemlje Slovenije in prost prehod notranjih mej držav članic Evropske unije.

Med preiskavo so policisti sodelovali tudi s tujimi varnostnimi organi in ugotovili, da so tujci takoj po prihodu v Slovenijo pot nadaljevali v različne evropske države in tam nezakonito bivali, najpogosteje v Nemčiji in Švici. Posameznikom so že bile izrečene večletne prepovedi vstopa na schengensko območje zaradi nezakonitega bivanja v Evropski uniji. Za nekatere je bilo ugotovljeno, da so bili po vstopu na območju Evropske unije obravnavani zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem vlomov in tatvin, pa tudi zaradi umorov in nezakonite posesti orožja.

Policisti s preiskavo nadaljujejo

Novomeški policisti so v zadnjem letu obravnavali več tujcev, predvsem državljanov Kosova, ki so lastniki podjetij v Sloveniji in so tujcem omogočali nezakonito priseljevanje. Ti so omogočili nezakonito priseljevanje najmanj 70 državljanom Kosova in Srbije ter za vsakega tujca prejeli okoli 1500 evrov gotovine oziroma skupaj več kot 100.000 evrov.

Policisti, ki obravnavajo predvsem kazniva dejanja in prekrške, ki se nanašajo na nezakonito bivanje in zaposlovanje tujcev, so na območju Posavja in Dolenjske v letu 2012 opravili kontrole pri 631 delodajalcih in 89 stanodajalcih.

Zaradi 239 kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, Ponarejanja listin, Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in Kršitve temeljnih pravic delavcev, so policisti kazensko ovadili več osumljencev. V letu 2012 so zaradi kršitev Zakona o tujcih izrekli 82 glob. Zaradi nezakonitega bivanja so iz države odstranili 50 tujcev. V dveh primerih so ukrepali zaradi ugotovljenih kršitev minimalnih bivanjskih in higienskih standardov za nastanitev tujcev, ki so zaposleni ali delajo v Sloveniji. Policisti so ugotovili, da so tujci živeli v zelo slabih bivanjskih razmerah. V 181 primerih so napisali predloge drugim prekrškovnim organom – pristojnim za vodenje postopkov. V največ primerih je šlo za predloge Inšpektoratu Republike Slovenije za delo zaradi ugotovljenih kršitev dela na črno. Z Inšpektoratom RS za delo, Območno enoto Novo mesto in drugimi pristojnimi službami novomeški policisti zelo dobro sodelujejo in skupaj izvajajo poostrene nadzore na področju bivanja in zaposlovanja tujcev.

Tomaž Pavček, namestnik komandirja novomeške PU