Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Ljubljana

Obsodili šest od sedmih prijetih preprodajalcev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
27.12.2012 19:40

Ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec je danes na predobravnavnem naroku obsodil šest od sedmih obtoženih, ki jih je policija aretirala v obsežni policijski akciji maja letos.

Eden namreč ni želel priznati krivde, zato mu bodo sodili. Na predobravnavni narok pa čaka še šest priprtih, tudi domnevne vodje preprodajalske mreže iz Ljubljane.

Omenjeno trinajsterico so prijeli maja, ko so ljubljanski, gorenjski in primorski policisti prostost odvzeli več kot 50 ljudem, domnevnim članom različnih hudodelskih združb. Skupno so zasegli več kot 35 kilogramov različnih drog, orožje in večjo vsoto gotovine. Članom kranjske in primorske združbe je sodišče sodbo že izreklo.

Danes pa so na sodišče morali še domnevni člani treh hudodelskih združb, ki so po besedah okrožnega tožilca Boštjana Jegliča sestavljali ljubljansko preprodajalsko mrežo. Šest jih je na podlagi priznanja krivde sodišče tudi že obsodilo. Poleg kazni so si obsojeni v večini primerov prislužili tudi plačilo nekaj tisoč evrov kazni in odvzem prav tako nekaj tisoč evrov vredne protipravno pridobljene premoženjske koristi. Vsak bo tudi poravnal svoj del sodnih stroškov.

Pogojno kazen dveh let s preizkusno dobo štirih let sta dobila Goran in Kristina Nikolić, ki jima je decembra lani spodletel poskus prevoza petih kilogramov kokaina iz Barcelone v Slovenijo.

Najdlje od danes obsojenih bo za zapahi sedel Sanel Kazić, sedem let in deset mesecev. Tožilstvo mu je očitalo sodelovanje v dveh hudodelskih združbah in kar 19 posameznih kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo mamil. Drogo je dvakrat prodal tajnemu policijskemu sodelavcu, vpleten pa je tudi v prevoz droge iz Španije in Nizozemske, piše v obtožnici. Kazić bo moral poravnati 3200 evrov kazni, odvzeli pa mu bodo tudi 4000 protipravno pridobljenih evrov.

Leto in osem mesecev bo za zapahi Venes Selman, brat Anesa Selmana, znanega iz zadeve Balkanski bojevnik. Vendar pa Venes v preprodajo droge ni bil vpleten tako globoko kot njegov brat, tožilstvo je danes naštelo le tri manjša posamezna kazniva dejanja. Erni Jernej Pregrad, ki je po očitkih tožilstva hranil drogo, bo v zaporu tri leta. Leto in pol pa bo v zaporu preživel Saša Stojnić, sicer povratnik, ki se je za ostale člane združb okoli zanimal o cenah mamil.

Edini, ki krivde danes ni želel priznati, je Gorazd Filimonović. Tožilstvo mu očita dve posamezni kaznivi dejanji preprodaje, ob tem pa podarja, da je Filimonović "specialni povratnik", torej da je bil zaradi preprodaje mamil že obsojen. Čeprav je tožilec zatrdil, da "njegova ponudba" štirih let in dveh mesecev zapora velja le danes, Filimonović krive ni priznal, zato mu bodo januarja začeli soditi.

Na predobravnavni narok čakajo še Nermin Ćatić, Fikret in Almir Mehmedagić, Smajil Kučević, Darko Smešnik ter Vanja Kojić. Prav slednji, sploh Ćatić in Kučević, naj bi vodili posle maja razbitih ljubljanskih hudodelskih združb.