benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Kronika Novo mesto

Odziv policije na nasilje na avtobusni postaji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.02.2013 15:27

V uredništvo smo prejeli odgovor policije o odzivu na nasilje na avtobusni postaji.

Policisti zaznavajo, da se na območju avtobusne postaje in okolice občasno pojavljajo kršitve javnega reda in miru. Policisti so tam prisotni nadpovprečno, v preventivnem in represivnem smislu.

Policisti so obravnavali (od oktobra 2012 do danes) 11 prijav o dogodkih, kjer je bilo potrebno posredovanje policije, v štirih primerih so bili klici anonimni.

Nekaj ukrepov policije:

- dvema storilcema drznih tatvin in ropa nad mladostniki so policisti vzeli prostost in ju privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor;

- zaradi vedenja na nasilen način so štirje kršitelji dobili plačilni nalog (kršitev 1. odstavka 6. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, globa 250 evrov) – dikcija člena »Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu…«;

- za enega kršitelja so uvedli postopek ker ni upošteval ukrepe varnostnika (po zakonu o zasebnem varovanju, kazen od 200 do 400 evrov);

- preiskana sta bila dva vloma na tem območju (dva osumljenca ovadena, eden je bil prijet na kraju).


V sklopu operativnih, preventivnih in proaktivnih ukrepov policisti še zbirajo obvestila zaradi kaznivega dejanja nasilništva po 1. in 2. odstavku 296. člena kazenskega zakonika (dikcija 1. in 2. odstavka:


(1) Kdor z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče kaznuje, ga s silo ali grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja ali mu jemlje svobodo gibanja, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Če dejanje iz prejšnjega odstavka storita dve ali več oseb ali če je bilo hudo ponižanih več oseb ali če storilec drugega lahko telesno poškoduje, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

… nadalje so policisti skupaj z inšpekcijskimi službami izvedli poostrene nadzore o spoštovanju določil zakona o omejevanju porabe alkohola v lokalih na območju avtobusne postaje (uvedeni postopki o prekršku zaradi štirih kršitev – točenja alkohola mladoletnim).


Opravljenih je bilo več delavnic dijakom šolskega centra Novo mesto na temo medvrstniškega nasilja, vodstvo policijske postaje in vodje policijskih okolišev so opravili razgovore in predavanja na RIC-cu Novo mesto v sklopu izobraževalnega progama o medvrstniškem nasilju.


Prijav sicer ni veliko, razen ko okoliščine dogodka res izbijejo sodu dno in se žrtev ali očividci odločijo in pokličejo policijo. Konkretnih oškodovanj oziroma prijav posameznikov je malo - zadnja prijava je bila 28.1.2013!


Storilce tudi primemo, nemalokrat so še mladoletni. Policija ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi, če so za to izpolnjeni pogoji. Podatki o prejšnjih kršitvah pripomorejo k temu, da je vsaka nadaljnja kršitev obravnavana bolj učinkovito, vsaka prejšnja pa oteževalna okoliščina, kar vpliva na izvedbo postopka oziroma na stopnjo sankcije.


Do nasilja ne smemo biti tolerantni ali pasivni opazovalci (v smislu, da se nas to ne tiče in da to ni naš problem). Če ste žrtev kaznivega dejanja, prekrška, nasilja, vidite nasilje ali potrebujete takojšnjo pomoč… pokličite na interventno številko policije 113 (ob klicu ste lahko tudi anonimni), saj reagiramo na vsako prijavo nasilja.