volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Kronika Zagreb

Osumljenec eksplozij gladovno stavka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.01.2013 21:57

Hrvaška policija je danes potrdila, da so 53-letnega hrvaškega državljana osumili namestitve in sprožitve dveh naprav, ki sta minuli teden eksplodirali v Zagrebu. Gre za osebo, ki je bila ranjena v drugi eksploziji v petek. Hrvaški mediji neuradno poročajo, da gre za Vojislava Blaževića, ki je živel v bližini krajev eksplozij. Osumljeni naj bi v bolnišnici gladovno stavkal.

Načelnik hrvaške kriminalistične policije Vitomir Bijelić je na večerni izredni novinarski konferenci napovedal, da bodo v naslednjih 24 urah zaslišali in vložili kazensko ovadbo proti moškemu, ki je bil rojen leta 1959.

Povedal je, da bodo osumljenca, ki je imel doslej status priče, nato verjetno premestili v bolnišnico za osebe, ki jim je odvzeta prostost. Osumljeni je bil v petkovi eksploziji nekaj po ponoči na avtobusni postaji mestnega prometa v zahodnem delu Zagreba lažje ranjen.

Policija ga sumi, da je sprožil tudi eksplozivno napravo, ki je v zgodnjih jutranjih urah v sredo zgodaj zjutraj eksplodirala na železniški progi pri postaji Podsused pod tovornim vlakom, le dober kilometer od petkove eksplozije.

Bijelić je dodal, da posebna policijska ekipa, v kateri so tudi pripadniki varnostno-obveščevalne službe, nadaljuje preiskavo, da bi ugotovila motive napadalca ter morebitno udeležbo drugih oseb pri pripravi in izvedbi kaznivega dejanja.

V nadaljevanju preiskave bodo ugotovili, ali je šlo morda tudi za teroristično dejanje, ki ga policija vztrajno zavrača v povezavi z eksplozijama. Trdi namreč, da nimajo dovolj elementov za trditve o terorizmu.

Sicer pa so se med preiskavo pogovorili z več kot 250 osebami ter preiskali tudi 25 stanovanj, avtomobilov, računalnikov in mobitelov. Obravnavali so tudi več kot 200 predmetov, vključno s sledi s krajev eksplozij. Po analizah strokovnjakov so potrdili sume o vpletenosti 53-letnika.


Zaenkrat je moški osumljen povzročitve nevarnosti proti osebam in premoženju. Grozi mu do pet let zapora. Bijelić je potrdil, da je osumljenec še zmeraj v bolnišnici Sester usmiljenk v Zagrebu ter da zavrača hrano. V bolnišnico so ga prepeljali v petek po eksploziji zaradi lažjih poškodb na obeh rokah.

Hrvaški mediji so poročali, da je ranjeni Blažević ljubitelj ekstremnih in adrenalinskih športov, na družbenih omrežjih pa se predstavlja kot Nebeski Jahač (Nebesni jahač), kot se imenuje društvo jadralnih padalcev iz Gornje Bistre pri Zagrebu, katerega predsednik je.

Med drugim omenjajo, da se je na Hrvaško preselil iz Banja Luke ter da je bil častnik bivše jugoslovanske vojske. Večina zagrebških sosedov ga je imela za mirnega človeka, ki je bil vedno pripravljen pomagati drugim.

Eksploziji sta vznemirili prebivalce zahodnega dela Zagreba, načelnik zagrebške policije Goran Burušić pa je danes dejal, da bo policija storila vse, da bo okrepila varnost v državi.

Foto: 24sata