kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Celje/Sevnica/Zidani Most/Ljubljana

Po zamenjavi identitete bolnikov v celjski bolnišnici pristojni uvajajo nadzore

Piše: STA

Čas objave:
16.09.2022 18:00

Po razkritju zamenjave identitete bolnikov v celjski bolnišnici so na ministrstvu za zdravje uvedli sistemski nadzor. Ob tem so k sočasnim nadzorom pozvali tudi ZZZS, pristojne inšpektorate in zdravniško zbornico. Primer preiskuje tudi policija. V domu starejših občanov in ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov, odgovornost zavračajo.

Tudi danes v javnosti odmeva dogajanje v Celju, ki so ga vpleteni predstavili v četrtek. Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Ob prihodu v bolnišnico naj bi prišlo do zamenjave identitete. Eden od bolnikov je dva dni kasneje umrl, zaradi zamenjave identitete pa je bil pokopan pod identiteto drugega. Da je prišlo do zamenjave identitete, so ugotovili ob vrnitvi drugega bolnika v dom.

Z ministrstva za zdravje so STA danes sporočili, da je glede na sum nepravilnosti urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu odredil sistemski nadzor. V nadzoru bodo ugotavljali izvajanje predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Ugotavljali bodo tudi strokovnost, kakovost in varnost dela v SB Celje in Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica.

Urad bo tako še danes pozval pristojni poklicni zbornici, da v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora imenujeta svoje člane. Komisijo bo nato imenoval urad. O ugotovitvah sistemskega nadzora bodo javnost obvestili po končanem postopku, so dodali.

Prav tako je urad k sočasni izvedbi nadzora nad izpolnjevanje pogodb z obema zavodoma pozval tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), pa tudi posamezne inšpekcijske organe, naj izvedejo inšpekcijske postopke v skladu s svojimi pristojnostmi. Iz zdravstvenega inšpektorata so že sporočili, da so v SB Celje uvedli inšpekcijski postopek v skladu s svojimi pristojnostmi.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je sicer napovedal tudi, da bo Zdravniško zbornico Slovenije pozval, naj tudi sama izvede strokovni nadzor. Iz zdravniške zbornice so STA dopoldne sporočili, da zaprosila za uvedbo nadzora še niso prejeli. Ko ga bodo, bodo uvedli nadzor.

Dogajanje preiskuje tudi policija. Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da glede omenjene zadeve preverjajo vse okoliščine in zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestno delo v službi.

"Do zamenjave stanovalcev v domu ni prišlo, niti ni moglo priti. Zavedati se morate, da naši zaposleni za razliko od reševalcev in zaposlenih v bolnišnici stanovalce zelo dobro poznajo. Gospoda sta bila pri nas dolga leta in tudi sam osebno oba dobro poznam," je za STA poudaril direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu Robert Potočnik.



V domu so po njegovih besedah nemudoma preučili vse dogajanje ob predaji obeh stanovalcev reševalnemu prevozu, nepravilnosti pa niso ugotovili. Poudaril je, da sodelujejo s kriminalisti, SB Celje, zdravstvenim ministrstvom in ostalimi. "Naj dodam, da je dogodek tudi nas v domu močno pretresel, saj tudi svojce, ki so pri tem utrpeli največjo škodo, dobro poznamo," je še sporočil.

Odgovornost pri zamenjavi identitete bolnikov zavračajo tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica. Direktorica Vladimira Tomšič je za STA pojasnila, da sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu celjsko bolnišnico.

Zaposlena, zdravstveni tehnik in medicinska sestra, po besedah direktorice zagotavljata, da do zamenjave identitete bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni prišlo. "Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici," je dodala.

En bolnik je v bolnišnici kasneje umrl, drugega pa so v ZD Sevnica pred dvema dnevoma prepeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom so ugotovili napačno identiteta bolnika. Zdravstvena delavca sta o tem obvestila pomočnico direktorice za zdravstveno nego, direktorica Tomšič pa je v četrtek odredila notranji strokovni nadzor.

Ta po njenih besedah ni pokazal nepravilnosti pri ravnanju zaposlenih. Poročilo nadzora so že posredovali na ministrstvo za zdravje. Dopoldne je v ZD Sevnica sicer potekala kriminalistična preiskava. Policisti so zaslišali zaposlena, ki sta opravila prevoz, je pojasnila.

Direktor SB Celje Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vidnišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so po razkritju dogajanja v četrtek odstopili. Vindišar je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje in se jim opravičil.

Po obisku v Celju je prevzem odgovornosti in svoj odstop, če bo premier Robert Golob ocenil, da je soodgovoren za dogajanje, ponudil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. A je Golob poudaril, da minister dela odlično: "Tudi če zaradi tega primera na mizo dobim njegov odstop, ga ne bom sprejel." Reforme, ki čakajo zdravstveni sistem, so po njegovih besedah namreč tako pomembne, da se jih je treba lotiti s polno paro.