bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

love, pamela Odkrito.si

Posiljena pri rosnih 12-ih ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Kronika Murska Sobota/Celje/Bistrica ob Sotli

Policija zasegla precej prepovedane pirotehnike

Piše: STA

Čas objave:
28.12.2018 12:41

Uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije je dovoljena do 1. januarja, medtem ko je prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije z glavnim učinkom poka prepovedana. Kljub temu je policija v zadnjih dneh zasegla precej prepovedanih pirotehničnih izdelkov.

Radgonski policisti so v torek ob 13.40 med kontrolo prometa ustavili 20-letno voznico osebnega avtomobila, doma z območja Ljubljane. Ob pregledu obvezne opreme je policist v prtljažniku našel in zasegel tri zavoje oziroma 121 kosov petard različnih znamk, so danes sporočili z murskosoboške policijske uprave.

S celjske policijske uprave pa so sporočili, da je policist v četrtek okoli 15.30 na mednarodnem mejnem prehodu Bistrica ob Sotli pri pregledu vozila 38-letnega slovenskega državljana našel in zasegel 140 kosov prepovedanih močnejših petard.

V obeh primerih zasežena pirotehnična sredstva po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih spadajo v drugo kategorijo, katerih prodaja, posest in uporaba je prepovedana.Zoper oba bodo v hitrem postopku o prekršku zaradi kršitve zakona izdali odločbo za plačilo globe v višini 400 evrov.

Policisti in zdravstveni delavci opozarjajo zlasti na nevarnost uporabe doma izdelane pirotehnike. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le starejšim od 18 let, medtem ko pirotehnične izdelke prve kategorije lahko uporabljajo tudi mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehnika, ki povzroča hrup, je prepovedana v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Kršiteljem zakona grozijo denarne kazni med 400 in 1200 evri.