harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

Asta vrečko Necenzurirano

Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Blaž Kričej Režek, Dejan Režek Njena.si

Sanjski Blaž v javnosti končno pokazal tudi očeta

meta hrovat Ekipa24.si

Žalostno! Nove podrobnosti o grozni nesreči Mete...

Kronika Novo mesto

Policisti opozarjajo kolesarje, naj poskrbijo za lastno varnost

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2018 12:18

Toplejše vremenske razmere na plan privabijo številne športne navdušence, tudi kolesarje, ki spadajo med najbolj ogrožene udeležence cestnega prometa. Da bi bila njihova vožnja kar se da brezskrbna, jih policisti pozivajo, naj najprej sami poskrbijo za svojo varnost, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Kolesarji lahko svojo varnost povečajo z izogibanjem cestnim nevarnostim, kot so denimo vožnja ponoči ter vožnja po cestah, kjer ni urejenih kolesarskih stez in kjer se razvijajo večje hitrosti. Pomembni dejavniki pri varni udeležbi v prometu pa so tudi zaščitna čelada in uporaba svetlobne signalizacije oziroma bele luči na sprednjem delu kolesa ter rdeče zadaj.

112009_182063_kolo_splosna.jpg

Prometne nesreče z udeležbo kolesarja sicer v enaki meri povzročijo tako kolesarji sami, kot tudi drugi vozniki.


Najpogostejši vzroki nesreč, ki jih zakrivijo kolesarji sami, so neprilagojena hitrost ter nepravilna smer vožnje, pogosti pa so tudi dejavniki, kot so vožnja pod vplivom alkohola, premajhna varnostna razdalja ter nepravilno prehitevanje.

Policisti so med drugim minuli teden obravnavali tudi primer nesreče opitega kolesarja, ki je izgubil nadzor nad kolesom in padel ter se pri tem lažje poškodoval. Test alkoholiziranosti pa je pokazal 1,55 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Policisti so sicer obravnavali tudi nekatere nenavadne nesreče kolesarjev. Med drugim se je kolesarki med vožnjo v kolo zapičil dežnik, na Trati pa je kolesar trčil v zapornice, ki naznanjajo prihod vlaka in jih poškodoval.

Nesreče kolesarjev sicer v približno polovici primerov zakrivijo tudi vozniki osebnih vozil. Najpogostejši vzroki so izsiljevanje prednosti, neprilagojena hitrost, smer vožnje ter prehitevanje. Policisti zato tudi njih pozivajo, naj bodo pozorni na kolesarje in jim zagotovijo varno udeležbo v cestnem prometu.