Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

Piše: R.K.

Čas objave:
08.11.2021 11:42

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 5. 11. in 8. 11. intervenirali v143 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 567 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik osebnega avtomobila, tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 20 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.

Dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov so zasegli vozila in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, groženj,
poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitih prehodov državne meje.

Osumljenca pridržali
Policisti PP Krško so 5. 11. okoli 12. ure v Krškem ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Med postopkom so ugotovili, da gre za večkratnega kršitelja cestno prometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Neregistriran avtomobil, na katerem sta bili nameščeni različni registrski tablici, so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Med postopkom je 28-letni kršitelj iz Kerinovega Grma policistom grozil, zato so mu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi groženj ga bodo ovadili na pristojno tožilstvo.

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola
Črnomaljski policisti so 7. 11. nekaj pred 21. uro med kontrolo prometa v Malinah pri Štrekljevcu s svetlobnimi in zvočnimi signali ustavljali voznika osebnega avtomobila znamke Audi. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, z veliko hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. 26-letni voznik, ki med
vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu, in 23-letni potnik sta se v nesreči lažje poškodovala. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj nesreče, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,88 miligramov alkohola. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Povzročitelja nesreče bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

6. 11. ob 19.30 so bili obveščeni o prometni nesreči na cesti Novo mesto - Metlika, pri Pogancih. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, kjer je trčil v brežino, in se prevrnil. Lažje poškodovanega 40-letnega domnevnega voznika in 42-letnega potnika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. 40-letnik je imel v litru izdihanega zraka 0,76 miligramov alkohola. Policisti nadaljujejo z ugotavljanjem vseh okoliščin in bodo zoper povzročitelja nesreče na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

5. 11. nekaj pred 20. uro se je zgodila prometna nesreča v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 27-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v avtomobil 19-letnega voznika, njegovo vozilo pa je odbilo še v avtomobil 49-letnega voznika. V nesreči se ni nihče poškodoval, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,51 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu odvzeli vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in izdali plačilni nalog.


Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja
Med kontrolo prometa v Sevnici so sevniški policisti 5. 11. nekaj po 13. uri ustavili voznika osebnega avtomobila Toyota rav 4. Ugotovili do, da 52-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran avtomobil. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,80 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Okoli 20. ure so prav tako v Sevnici ustavili 53-letnega voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. Kršitelj, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 1,08 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Odklonil preizkus
V noči na 6. 11. je na mejni prehod Vinica na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila z območja Črnomlja. Policisti so mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Neprilagojena hitrost
O prometni nesreči pri Vavpči vasi pri Dobrniču so bili trebanjski policisti obveščeni 5. 11. nekaj pred 17. uro. Opravili so ogled in ugotovili, da je 21-letna voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drevo. Lažje poškodovano voznico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Sevniški policisti preverjali psihofizično stanje voznikov
Policisti PP Sevnica so minuli konec tedna preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil. Ustavili so 108 voznikov in 89 voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom. Pet voznikov je vozilo pod vplivom alkohola, najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,08 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Dva izmed alkoholiziranih voznikov sta vozila kljub temu, da nimata vozniškega dovoljenja, saj še
nista opravljala vozniškega izpita. Še petim kršiteljem so policisti zaradi kršitev cestno prometnih predpisov izdali plačilne naloge, štiri pa zaradi kršitev tudi opozorili. S pogostejšim preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov bodo sevniški policisti nadaljevali tudi v tem tednu.