Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka drugič postala mamica

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Kronika Novo mesto

Praznike lahko izkoristijo tudi tatovi in vlomilci

Piše: STA

Čas objave:
30.10.2019 17:16

Mnogo ljudi bo praznične dni izkoristilo za obisk sorodnikov, prijateljev ali oddih, kar znajo izkoristiti tudi nepridipravi, poudarjajo policisti na svoji spletni strani. Ob obisku pokopališč in ob odhodu na oddih je treba lastnino ustrezno zavarovati, pot pa je dobro načrtovati vnaprej.

Policisti tako svetujejo, naj ljudje ne nosijo denarnic, telefonov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov je treba predmete ohraniti na vidnem mestu, torbic in košar se naj torej ne odlaga tako, da bi ostali brez nadzora, so zapisali policisti.

Tarča tatov so pogosto tudi parkirani avtomobili. Policisti so opozorili, da se v parkiranih avtomobilih ne pušča torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov na vidnih mestih. Ob odhodu je treba tudi zapreti okna, vrata in prtljažnik ter vozilo zakleniti. "Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih," so dodali policisti.

Ob prazničnem podaljšanem koncu tedna pa je mogoče pričakovati tudi večjo gnečo na cestah. Za obisk pokopališč policisti priporočajo uporabo javnega prevoza.

Voznikom pa svetujejo, naj preverijo morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč. Izpostavili so tudi, da se je od doma treba odpraviti pravočasno, dosledno pa je treba upoštevati prometne predpise ter navodila policistov in redarjev. "Ob morebitnih zastojih ostanite strpni in ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo," so dodali.

Vsi, ki bodo prazničen konec tedna izkoristili za oddih v tujini, pa naj, preden se odpravijo na pot, preverijo stanje na mejnih prehodih in veljavnost svojih potovalnih dokumentov.

Tudi stanovanja in hiše je treba ob odsotnosti ustrezno zavarovati. "Če smo odsotni, imajo storilci več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten," piše na spletni strani policije.

Policisti priporočajo, da se vredne predmete shrani v sefe ali blagajne. Pred odhodom pa je dobro vredne premete, kot so nakit in računalniki tudi poslikati ter označiti z individualnimi lastnostmi.

"Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, svetujemo, da o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo," so še zapisali.