zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika Ljubljana

Preiskava sumov nepravilnosti šentviškega predora še poteka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.08.2015 09:08

Sedem let po odprtju šentviškega predora, ki so ga spremljali številni zapleti, preiskava sumov nepravilnosti, povezanih s podražitvijo gradnje, še poteka. Na ljubljanskem okrožnem sodišču teče sodna preiskava, tudi zoper nekdanjega predsednika uprave Primorja Dušana Črnigoja, naročili so tudi izvedensko mnenje, so pojasnili za STA.

(Foto: dars.si)

Tožilstvo je nekaj let po odprtju predora že vložilo obtožnico zaradi po njihovem mnenju spornih potez pri sklepanju pogodb za gradnjo predora, vendar pa je sodni senat zavrnil neposredno obtožnico in zadevo poslal v sodno preiskavo.

Preiskovalni sodnik je ugodil zahtevi za preiskavo šestih oseb, odločanje glede preiskave dveh nekdanjih voditeljev največjih gradbincev - Črnigoja in Ivana Zidarja - pa prepustil senatu. Preiskava zoper Črnigoja se je nato po pritožbah vendarle začela, medtem ko je bil postopek zoper Zidarja po pojasnilih sodišča izločen in se bo končal posebej.

V središču preiskave so pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je v letih 2007 in 2008 Družba za avtoceste v RS (Dars) sklenila s konzorcijem SCT-Primorje. V sprva vloženi obtožbi je tožilstvo osmim osebam očitalo oškodovanje državnega proračuna v višini več kot 10 milijonov evrov.


Neposredna obtožnica je bila takrat vložena zoper nekdanjega člana uprave Darsa Aleša Hojsa, nekdanjega prvega moža gradbenega podjetja SCT Zidarja in Črnigoja. Med obtoženimi so bili po neuradnih informacijah tudi nekdanja predsednika uprave Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročič ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler.

Obtožnica naj bi se nanašala predvsem na ugotovitve računskega sodišča, ki je nepravilnosti pri gradnji predora v reviziji ugotovilo že marca 2009 in sume obstoja protipravnega ravnanja naznanilo tožilstvu. Projekt dvocevnega predora se je namreč po razširitvi s prvotnih 48 milijonov evrov podražil na 135 milijonov evrov.

Tožilstvo naj bi Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo podpisala mimo zakonodaje o javnem naročanju in da Dars od SCT ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi, kar naj bi pogodbeno vrednost prodora Šentvid povečalo za 8,3 milijona evrov. Takratna uprava Darsa naj bi položaj zlorabila tudi junija 2007, ko je z aneksom priznala SCT za 9,5 milijona evrov dodatnih stroškov pri izkopu zaradi zahtevnejše geološke zgradbe.

Obtožnica naj bi se nanašala tudi na dogodke iz leta 2007, ko je vodenje Darsa prevzel Tomislav Nemec, uprava pa naj bi takrat s podjetjem SCT sklenila 6,1 milijona evrov vredno pogodbo o poravnavi.