oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Kronika Francija

Preizkus novega zdravila terjal življenje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2016 16:28

V Franciji je umrl moški, ki je bil po kliničnem preizkusu novega zdravila možgansko mrtev, so danes sporočili iz bolnišnice v francoskem mestu Rennes, kjer je ležal moški. Ostalih podrobnosti niso sporočili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Moški je bil del skupine prostovoljcev, ki je preizkušala novo protibolečinsko zdravilo.

Poleg njega so po preizkusu zdravil v bolnišnico sprejeli še pet ljudi. Njihovo zdravstveno stanje ostaja nespremenjeno. Kot so pred časom objavili, imajo štirje nevrološke težave. Za tri se zdravniki bojijo, da bodo imeli trajne posledice. Peti moški je brez kakršnihkoli simptomov, a je v bolnišnici na opazovanju.

Preizkus zdravil, ki ga je opravljal zasebni laboratorij Biotrial, so po dramatičnih posledicah prekinili. V laboratoriju so prvič na ljudeh preizkušali novo protibolečinsko zdravilo in zdravilo proti motnjam razpoloženja portugalskega farmacevtskega podjetja Bial. Sodelovalo je skupno 108 prostovoljcev. Med njimi jih je 90 dobilo novo zdravilo, ostali pa placebo. Šesterica moških, ki je pristala v bolnišnici, je prejela največji odmerek zdravila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.