ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Obrežje/Metlika

Priprave na vzpostavitev sprejemno-registracijskih centrov ponekod vznemirjajo prebivalce

Piše: STA

Čas objave:
28.01.2019 08:39

Nezakonitih prehodov meje je v zimskem času manj, se pa pristojni pripravljajo na možnost prihoda večjega števila migrantov. Tako izvajajo javna naročila za morebitno vzpostavitev sprejemno-registracijskih centrov, a na nobeni od predvidenih treh lokacij ne potekajo pripravljalna dela. Kljub temu je namera ponekod naletela na nasprotovanje občanov.

Kot zatrjujejo pristojni, policija obvladuje razmere na področju migracij in ilegalnih prehodov meje in vse postopke s tujci opravlja znotraj obstoječih policijskih enot. Trenutno zaradi padajočega trenda števila ilegalnih prehodov ni potrebe po vzpostavitvi dodatnih zmogljivosti policijskih postaj, je pa treba predhodno opraviti vsa pripravljalna dela, če bo vzpostavitev dodatnih zmogljivosti potrebna zaradi povečanja števila nezakonitih prehodov, so za STA pojasnili v uradu za oskrbo in integracijo migrantov.

Za primer povečanega števila ilegalnih prehodov meje se mora policija skupaj z uradom pripraviti in načrtovati dodatne zmogljivosti, ki morajo izpolnjevati določene varnostne in higienske standarde. Pri tem v uradu poudarjajo, da gre samo za dodatne prostore policijske postaje za izvedbo postopkov policije s tujci in ne za nastanitvene centre.

Poleg tega na nobeni od predvidenih lokacij - v občinah Ilirska Bistrica, v bližini mejnega prehoda Jelšane, Brežice (Obrežje) in v Metliki - še ne potekajo pripravljalna dela za vzpostavitev sprejemno-registracijskih centrov, pač pa v uradu le izvajajo javna naročila.

Kljub temu je možnost vzpostavitve teh centrov ponekod naletela na nasprotovanje lokalnega prebivalstva. Vzpostavitvi centra so se denimo uprli v Ilirski Bistrici, kjer je tamkajšnji župan Emil Rojc po poročanju medijev ob četrtkovem obisku v. d. direktorja urada Dušana Lužarja napovedal, da se bodo občani o tem izrekli na posvetovalnem referendumu, najverjetneje 24. marca.


V Ilirski Bistrici je namreč že občinski svet nasprotoval kakršni koli umestitvi sprejemno-registracijskega centra v njihovi občini, pa tudi krajani Jelšan po poročanju Primorskih novic napovedujejo, da se bodo centru uprli "z vsemi sredstvi", saj se bojijo za svojo varnost. V vladnem uradu in policiji po drugi strani zagotavljajo, da bo ravno s temi ukrepi poskrbljeno za še večjo varnost lokalnega prebivalstva.

Za potrebe morebitne vzpostavitve centrov je sicer urad za oskrbo in integracijo migrantov že izvedel vrsto javnih naročil, ki jih bodo realizirali, če bo to v prihodnje narekovalo morebitno povečanje števila prihodov migrantov. Tako so že izvedli naročila za nakup in dobavo kovinskih ležišč, oblačil, obutve, higienskih potrebščin, vzmetnic, vzglavnikov in posteljnine, izdelavo betonskih podstavkov in dobavo prehrane.

Javno naročilo za dobavo panelne ograje pa je še v teku, rok za oddajo ponudb se izteče prav danes. Kot je razvidno iz dokumentacije, je predmet javnega naročila dobava in montaža panelne ograje na treh lokacijah: v jugovzhodni, primorsko-notranjski in posavski statistični regiji.

Na morebitno povečanje števila prihodov migrantov se pripravljajo tudi na notranjem ministrstvu. Vlada je namreč 10. januarja aktivirala tretjo fazo kontingentnega načrta za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito. Za aktivacijo so se odločili, ker je ministrstvo preseglo kvoto prošenj za mednarodno zaščito, ki jih lahko nemoteno obravnava z rednimi zmogljivostmi.

Tako predvidevajo 32 novih zaposlitev, dodatne prostore in opremo ter štiri vozila. Ministrstvo je že objavilo javno zbiranje ponudb za najem poslovnih prostorov v Ljubljani, kjer bo prostora za 26 delovnih mest, ponudbe pa zbirajo do 21. februarja. Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo sledili razpisi za zasedbo novih delovnih mest.