902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Kronika Črenšovci

Romi pretepli župana Črenšovcev

Piše: Radio Krka / STA / Slovenske novice

Čas objave:
17.11.2016 11:31

Po škocjanskem županu Jožetu Kaplerju, sta jo skupila še župan občine Črenšovci v Pomurju Anton Törnar in njegov prijatelj.

Po pisanju Slovenskih novic se je skupina treh ali štirih Romov iz naselja Kamenci v občini Črenšovci grobo spravila nad župana te občine Antona Törnarja in njegovega prijatelja. Minulo nedeljo zvečer sta v lokalu Petrolovega bencinskega servisa v sosednjih Odrancih mirno kramljala, ko je eden od nasilnih Romov Törnarja začel najprej besedno provocirati. Ker se ta ni odzval, se je nanj spravil s pestmi. Udaril ga je v čeljust, da je obležal, za trenutek izgubil zavest, potem pa prejel tudi nekaj brc. Skupina Romov se je s pestmi in brcami spravila tudi na županovega prijatelja. Nasilje so prekinili šele policisti, ki jih je nekdo skrivoma telefonsko obvestil iz sanitarij. Skupina nasilnih Romov je namreč grozila s smrtjo tistemu, ki bi jo policijo. Župan Törnar, ki vodi občino že od njene ustanovitve leta 1994, je hudo poškodovan odšel po pomoč v bolnišnico, kjer je dobil nekaj šivov, pri zobozdravniku mu te dni urejajo zobe, je pa tudi sicer prizadet, saj je vse od začetka svojega županovanja veliko storil prav za rome v naselju Kamenci.

Novinar Slovenskih novic je skušal informacije o dogodku dobiti tudi pri policistih, a so se ti zavili v molk. Obiskal je romsko naselje Kamenci, od koder naj bi bila skupina nasilnežev, vendar si tamkajšnji prebivalci o tem ne upajo govoriti, oz. se sprenevedajo.

Župan Črenšovcev je povedal, da bodo o tem zagotovo spregovorili na seji občinskega sveta, o dogodku pa bo seznanil tudi odbor za romske zadeve in različne komisije, povezane z romsko problematiko.

Ta skupina Romov je naredila medvedjo uslugo celotni romski populaciji v Sloveniji, zlasti pa tistim Romom, ki si želijo sožitja z večinskim prebivalstvom. Zdaj bodo na vrsti policija, tožilstvo in sodišče, saj župan Törnar očitno premore dovolj poguma in ne bo dovolil, da bi se to nasilno dejanje pometlo pod preprogo.

Spomnimo, da so župani JV Slovenije ob nedavnem vladnem obisku v JV regiji že opozorili na okoliščine in tovrstno problematiko, ki jo vsi predobro poznajo, v drugih konci Slovenije pa se Dolenjci soočamo z nerazumevanjem in očitki glede ravnanja z romsko populacijo in reševanja z njimi povezanih problemov. Župani se pogosto srečujejo z nasiljem in grožnjami, nekateri so na lastni koži občutili napade, a o njih iz strahu pred maščevanjem niso spregovorili. Je pa o tem medije obvestil škocjanski župan Jože Kapler, ki je na svoji koži doživel napade že dvakrat. Pred leti naj bi imel mladoletni Rom prste vmes pri požigu njegovega podjetja Vsegrad, pred slabim mesecem pa smo mediji poročali tudi o tem, kako se je 18-letni Rom s pestmi spravil prav na Kaplerja.

Kot po naključju pa je predsednik Regijske civilne iniciative Novo mesto Silvo Mesojedec, ki na podobna dejanja opozarja že vrsto let, v parlament poslal pismo, v katerem je poslance opozoril, da mora država ukrepati, sicer se nasilje nad župani in zaposlenimi v javnih ustanovah s strani Romov lahko samo še stopnjuje.

Slovenska tiskovna agencija je med tem zapisala, da so na Policijski upravi Murska Sobota pojasnili, da preiskava dogodka še ni končana, za zdaj pa so ugotovili, da je kršitelj s pestjo udaril gosta lokala v obraz, ta pa je utrpel lahke poškodbe. Kršitelja bodo kazensko ovadili zaradi povzročitve telesne poškodbe. Romska svetnica iz naselja Kamenci Meri Horvat o zadevi še ne želi govoriti, ker želi slišati vse vpletene, povedala pa je, da bodo imeli nocoj sejo vaškega odbora, na kateri pričakujejo tudi župana. Kaj je bil vzrok v Črenšovcih, kjer je položaj Romov tako rekoč idealno rešen, bo morda znano po nocojšnjem sestanku na Kamencih, navaja STA.