profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Kronika Novo mesto

S 3,6 promili trčil v hišo

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
28.02.2018 11:24

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 33 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 144 klicev.

Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

KRIMINALITETA

Tatvina

S strehe objekta v Šmarjeških Toplicah je nekdo odtujil bakrene žlebove in povzročil za okoli 600 evrov škode.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče s 3,6 promili alkohola

Krški policisti so bili okoli 22.30 obveščeni o prometni nesreči v Mrtvicah, kjer naj bi voznik tovornega vozila trčil v stanovanjsko hišo. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 52-letni voznik tovornega vozila Volkswagen caddy, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom. Preko pločnika je zapeljal na dvorišče stanovanjske hiše in trčil v hišo in v drevo. Povzročitelj se v nesreči ni poškodoval, med postopkom pa so policisti ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je zaradi hujših kršitev sodišče že v letu 2008 izreklo sankcijo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. 52-letni voznik je vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,72 miligramov alkohola. Vozilo so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V letu 2017 so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 1470 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev, 79 je bilo hudo poškodovanih in 610 lažje poškodovanih.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bil skoraj 10%, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,40 gramov alkohola na kilogram krvi. Skoraj 80% alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v organizmu več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Primarni vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili ti vozniki so bili v največ primerih neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Od 11 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom jih je bilo sedem pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Še posebej v teh dneh, ko so vozne razmere zaradi snega in nizkih temperatur izrazito zahtevne, vse voznike opozarjajo na dosledno upoštevanje cestno prometnih pravil. Za volan naj sedejo le trezni in v ustreznem psihofizičnem stanju, hitrost in način vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.