Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Novo mesto

S 3,6 promili trčil v hišo

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
28.02.2018 11:24

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 33 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 144 klicev.

Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

KRIMINALITETA

Tatvina

S strehe objekta v Šmarjeških Toplicah je nekdo odtujil bakrene žlebove in povzročil za okoli 600 evrov škode.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče s 3,6 promili alkohola

Krški policisti so bili okoli 22.30 obveščeni o prometni nesreči v Mrtvicah, kjer naj bi voznik tovornega vozila trčil v stanovanjsko hišo. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 52-letni voznik tovornega vozila Volkswagen caddy, ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom. Preko pločnika je zapeljal na dvorišče stanovanjske hiše in trčil v hišo in v drevo. Povzročitelj se v nesreči ni poškodoval, med postopkom pa so policisti ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je zaradi hujših kršitev sodišče že v letu 2008 izreklo sankcijo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. 52-letni voznik je vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,72 miligramov alkohola. Vozilo so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V letu 2017 so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 1470 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev, 79 je bilo hudo poškodovanih in 610 lažje poškodovanih.

Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bil skoraj 10%, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,40 gramov alkohola na kilogram krvi. Skoraj 80% alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v organizmu več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Primarni vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili ti vozniki so bili v največ primerih neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Od 11 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom jih je bilo sedem pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Še posebej v teh dneh, ko so vozne razmere zaradi snega in nizkih temperatur izrazito zahtevne, vse voznike opozarjajo na dosledno upoštevanje cestno prometnih pravil. Za volan naj sedejo le trezni in v ustreznem psihofizičnem stanju, hitrost in način vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.