sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Kronika Novo mesto

S sodelovanjem v anketi nekomu napolnil 'tank'

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.08.2015 12:53

Novomeški policisti so obravnavali primer goljufije, v kateri je oškodovanec želel glasovati v anketi na spletnem omrežju Facebook, ko je vtipkal svojo telefonsko številko in potrdil dobljeno kodo, pa je ugotovil, da ni glasoval, ampak je neznanemu storilcu plačal gorivo na oddaljenem bencinskem servisu, v znesku 50 evrov.

Na Policijski upravi Novo mesto so pojasnili, da prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve preko spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju preko interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Napadalci namreč pogosto preko ponarejenih elektronskih sporočil zavajajo osebe, da posredujejo zaupne informacije – številke kreditnih kartic, številke računov, PIN kode in podobno.

Večina uporabnikov pri nakupovanju preko spleta ni pozorna na avtentičnost obiskane spletne strani. Zato na PU Novo mesto poudarjajo, da se moramo zavedati, da lahko napadalci postavijo svoje spletne strani, ki so vizualno zelo podobne legitimnim spletnim stranem podjetij.
"Nikoli ne smemo zaupati identiteti pošiljatelja elektronske pošte, saj se jo da enostavno ponarediti. Pozorni moramo biti na elektronsko pošto ne samo neznanega pošiljatelja, čigar identitete ne poznamo, temveč tudi na pošto znanih pošiljateljev, katerih vsebine in priponke ne pričakujemo oziroma smo prejeli pošto z nevsakdanjimi vsebinami. Na tako pošto ne odgovarjamo, ne odpiramo priponk, ampak jo takoj izbrišemo," je pojasnila tiskovna predstavnica novomeške PU Alenka Drenik.


Po elektronski pošti zato nikoli ne posredujmo zaupnih osebnih in finančnih podatkov kot so davčna številka, številka kreditne kartice, uporabniško ime in geslo in podobno, razen če ni sporočilo digitalno podpisano.

Tiskovna predstavnica novomeške PU Alenka Drenik