Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Amsterdam

Se še spomnite kasete? Umrl je njen izumitelj

Piše: STA

Čas objave:
12.03.2021 13:58

V 95. letu starosti je minuli teden na svojem domu v kraju Duizel umrl nizozemski inženir Lou Ottens, ki je življenje ljubiteljev glasbe leta 1963 zaznamoval z dragocenim izumom - avdio kaseto. Ottens je avdio kaseto razvil za podjetje Philips, ki je tudi potrdilo novico o izumiteljevi smrti.

Izum avdio kasete je močno zaznamoval glasbeno industrijo in je pripomogel h kasnejšemu izumu zgoščenk. Vodja Muzeja Philips v Eindhovnu Olga Coolen je dejala, da je bil Ottens posebna oseba, zaljubljena v tehnologijo. Že od otroštva se je posebej zanimal za avdio naprave. Med nemško okupacijo Nizozemske med 2. svetovno vojno, je Ottens sestavil radio, da je s starši lahko prisluhnili tedaj podtalno delujoči brezplačni postaji Radio Oranje. Izum je bil opremljen tudi s posebno anteno, ki ni bila občutljiva na motnje signala s strani Nemcev.


Po vojni se je kot inženir zaposlil pri podjetju Philips in tam leta 1960 postal vodja razvojnega oddelka. Leta 1963 je na sejmu elektronike prvič predstavil avdio kaseto. Kot je dejala Olga Coolen, je Ottensa takojšnji, neverjetni uspeh njegovega izuma presenetil. Po svetu so namreč po njenih besedah prodali več kot 100 milijard avdio kaset.

kaseta, radio
kaseta, radio
Pixabay



Kasete so desetletja krojile glasbeno industrijo, večina ljudi pa je imela doma tudi vsaj en predvajalnik kaset ali walkman. Zanimivo pa je, da je prav Ottens pripomogel k zatonu svojega priljubljenega izuma, saj je sodeloval tudi pri izumu zgoščenke, za katero je verjel, da je boljši izum od avdio kasete, je še povzela dpa.