Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Ljubljana

Senica ni več med pridržanimi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.04.2013 19:23

Preiskava v prostorih Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki je zaključena, so sporočili iz omenjene odvetniške pisarne. Kot so zagotovili, je ob tem prenehalo tudi začasno pridržanje odvetnika Mira Senice in Olge Zaviršek.

"Preiskava ni bila povezana s poslovanjem družbe Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, izvedena je bila hitro in korektno," je v sporočilu za javnost zapisal direktor odvetniške pisarne Damijan Gregorc.

Po njegovih pojasnilih so kriminalistom dali na voljo vso želeno dokumentacijo, pri preiskavi pa je bil, zaradi varovanja interesov odvetnikov in zaščite odvetniške integritete, navzoč tudi predstavnik Odvetniške zbornice Slovenije.

"Ob tem izrecno poudarjamo, da smo, skladno z zakonom, v celoti zaščitili prav vse spise naših strank, ki niso bili predmet preiskave, in v katere nima vpogleda nihče od nepooblaščenih," je še poudaril Gregorc.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so davi ob 6. uri začeli z izvajanjem 16 hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje, kasneje pa so naknadno začeli še dve. Na podlagi pooblastil z namenom zbiranja obvestil in dokaznih predmetov so začasno pridržali štiri osebe.

Kot je popoldne v izjavi za medije dejal vodja preiskave NPU Robert Slodej, je večina preiskav že končanih, potekajo le še tri, prav tako so pridržani še trije osumljenci.


V preiskavi zlorabe položaja in pranja denarja je ena izmed hišnih preiskav potekala tudi v odvetniški hiši Senica. Po Slodejevih pojasnilih so opravili tudi preiskave v eni izmed odvetniški pisarn na območju Ljubljane in Kopra, pri tem pa so upoštevali vsa zakonska določila, ki jih za tak primer določa zakon o odvetništvu.

Po neuradnih informacijah naj bi bile preiskave povezane s posli s posestvom Bužekijan in v Vegradu, potem ko je lani v zvezi s tem v javnost prišlo več informacij o nepravilnostih. Slodej je sicer zavrnil navedbe, da naj bi bile današnje preiskave posledica pričanj nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak.

Današnje aktivnosti so sicer del obsežne kriminalistične preiskave, ki predstavlja nadaljevanje preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v eni izmed gospodarskih družb z območja Celja. Ta preiskava po Slodejevih zagotovilih traja že dlje časa.

Kot je pojasnil Slodej, sume omenjenih kaznivih dejanj preiskujejo v zvezi s prodajo lastniškega deleža v eni izmed večjih gospodarskih družb z območja Primorske. "Obstajajo utemeljeni razlogi, da je bila zloraba položaja storjena prav z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, ki je bila v nadaljevanju skozi več faz pranja denarja kanalizirala v legalen posel," je poudaril.