sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Kronika Ljubljana

Sojenje v primeru Radan se nadaljuje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.05.2016 05:07

V sojenju proti zdravniku Ivanu Radanu, ki je obtožen šestih umorov svojih bolnikov iz morilske sle, bo danes predvidoma pričal njegov neposredno nadrejeni v času spornih dogodkov Viktor Švigelj. Poleg tega bodo predvidoma zaslišali še nekaj medicinskih sester s tega oddelka.

Radan naj bi decembra 2014 več svojim sodelavcem, med drugim tudi Šviglju, priznal, da je na smrt bolnemu starejšemu moškemu z mešanico kalija in morfija skrajšal življenje. Nato pa je Radan spremenil zgodbo, češ da je kalij le nastavil, ni pa tekel v bolnika. To, kot trdi, je storil iz provokacije, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku ter na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Švigelj naj bi več dni po dogodku to sporočil strokovnemu direktorju nevrološke klinike Davidu B. Vodušku. Po aferi pa je ostal brez predstojniškega mesta. Enaka usoda je čakala tudi tedanjo predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan, ki je pričala v ponedeljek.

Prav tako naj bi danes pričale še nekatere medicinske sestre v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike, ki so bile prisotne ob smrtih bolnikov, ki naj bi jih Radan umoril z večjimi odmerki večinoma morfija, v nekaterih primerih propofola, v zadnjem primeru pa je dal hkrati z morfijem še kalijev klorid.