sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Kronika Novo mesto

Številni znova vozili pod vplivom alkohola

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.08.2015 13:30

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 151 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 412 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Š

tirim kršiteljem cestnoprometnih predpisov so zasegli vozila in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 43 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in pridržali tri kršitelje. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj hude telesne poškodbe, lahkih telesnih poškodb, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu

Številni znova vozili pod vplivom alkohola
Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so v nedeljo dopoldan v okolici Črnomlja preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil. Med 8. in 14. uro so ustavili kar sedem voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Kršitelji, stari med 18 in 35 let, so imeli v litru izdihanega zraka med 0,36 in 0,74 miligrami alkohola. Le eden od omenjenih voznikov je z območja Črnomlja, ostali pa so bili iz Bele krajine namenjeni v bolj oddaljene kraje – tudi v Tolmin, Novo Gorico, Kamnik.

Trebanjski policisti so bili 1. 8. okoli 20. ure obveščeni o prometni nesreči v Mokronogu, kjer naj bi voznik štirikolesnika trčil v hidrant. Ugotovili so, da je 27-letni povzročitelj nesreče zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v hidrant. Poškodovanega voznika so reševalci odpeljali v bolnišnico. Povzročitelj nesreče med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade, vozil pa je neregistriran štirikolesnik. Opravljanje preizkusa alkoholiziranosti je odklonil, zato je bil odrejen strokovni pregled.

Policisti Policijske postaje Šentjernej so bili 1. 8. zvečer obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu. Pijan kršitelj, ki je goste pozival k pretepu, kričal in udaril lastnika lokala, se je pred prihodom policistov odpeljal z osebnim avtomobilom. Policisti so ga izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Opravljanje preizkusa je odklonil in med postopkom grozil policistom. Ti so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Ugotovili so še, da 54-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu avtomobil zasegli. Zaradi številnih kršitev cestnoprometnih predpisov in javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V noči na 1. 8. so policisti Policijske postaje Dolenjske Toplice med kontrolo prometa ustavili 46-letnega voznika osebnega avtomobila Ford esccort. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je vozil pod vplivom alkohola. Na avtomobilu ni bilo nameščenih registrskih tablic, vozilo pa je neregistrirano in odjavljeno iz prometa, v vozilu pa je prevažal še devet potnikov. Zaradi številnih kršitev so policisti zoper voznika napisali obdolžilni predlog in avtomobil zasegli.

V noči na 2. 8. so brežiški policisti v Veliki Dolini ustavili 35-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,91 miligramov alkohola. Kršitelja so odpeljali v prostore za pridržanje in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 2. 8. je 36-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v objekt na avtobusnem postajališču. Povzročitelja, ki je kraj nesreče zapustil, so policisti izsledili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. V litru izdihanega zraka je imel 0,88 miligramov alkohola. Med postopkom so še ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zoper povzročitelja nesreče bodo napisali obdolžilni predlog.

Sevniški policisti so v noči na 2. 8. v Malkovcu odredili preizkus alkoholiziranosti 40-letnemu vozniku osebnega avtomobila iz Belgije. Kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,62 miligramov alkohola, so predali v takojšnji postopek na okrajnem sodišču.

Zaskrbljujoče varnostne razmere na cestah - policija opozarja

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto je neprilagojena hitrost, sledi stran in smer vožnje. Žal še vedno ugotavljamo, da nemalo udeležencev v prometu in povzročiteljev prometnih nesreč vozi pod vplivom alkohola. V letu 2013 je bilo npr. od štirinajstih prometnih nesreč s smrtnim izidom kar v polovici nesreč ugotovljeno, da so povzročitelji vozili pod vplivom alkohola. Povzročitelji nesreč s smrtnim izidom so imeli povprečno 1,4 grame alkohola na kilogram krvi.

Na Policijski upravi Novo mesto svoja prizadevanja k izboljšanju in ohranjanju varnostnih razmer v cestnem prometu že vsa leta prilagajamo in nadgrajujemo. Naš cilj na tem področju dela ostaja isti - brez smrtnih žrtev prometnih nesreč in zmanjšanje števila vseh ostalih nesreč na cestah Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Kontrole prometa in poostrene nadzore izvajamo na tistih odsekih, kjer je v preteklih letih prihajalo do gostitev prometnih nesreč, kjer policisti ugotavljajo povečano število kršitev in na območjih, na katera nas preko aplikacije "Predlagaj prometno kontrolo" opozorijo občani.

Voznike ponovno pozivajo, da se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev.

Na Policijski upravi Novo mesto bodo nadaljevali s prizadevanji za dosego ciljev na področju prometne varnosti.

Prometne nesreče
V Sevnici je 31. 7. dopoldan 44-letna voznica osebnega avtomobila izsilila prednost 17-letnemu motoristu. Motorist je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Povzročiteljici nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Črnomaljski policisti so bili 1. 8. dopoldan obveščeni o prometni nesreči v Črnomlju. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je voznik kombija iz Nizozemske zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil, ki ga je pred njim vozila državljanka Nemčije. Osebni avtomobil je po trku odbilo v peško, ki je pravilno prečkala prehod za pešce. Reševalci so v bolnišnico odpeljali lažje poškodovano 74-letno peško in dva mladoletna potnika iz kombiniranega vozila.

V nedeljo, nekaj po 7. uri je v Novem mestu 21-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, preko nasprotnega smernega vozišča zapeljal s ceste in trčil v drog javne razsvetljave in v prometno signalizacijo. 21-letnemu povzročitelju nesreče so policisti izdali plačilni nalog.

Zasegli vozilo

Krški policisti so 2. 8. zvečer v Kostanjevici na Krki ustavili 20-letnega voznika osebnega avtomobila Alfa romeo. Kršitelj je vozil avtomobil v času, ko se mu izvršuje sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Vozil ne neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil so policisti zasegli, kršitelju izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

Huda telesna poškodba

Trebanjski policisti so bili 1. 8. zvečer obveščeni o pretepu pred gostinskim lokalom v Dolenjih Jesenicah. 52-letnega moškega s hudimi poškodbami glave so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zbrali obvestila. 36-letnega osumljenca iz Boštanja, ki je pretepel oškodovanca, bodo po zaključenem postopku ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe.

Vlomi in tatvine

V noči na 1. 8. je v Krškem nekdo vlomil v lesen objekt ob stanovanjski hiši in odtujil motorno žago, baterijski vrtalnik in električni skobelnik. Lastnika je oškodoval za 2000 evrov.

Iz odklenjenega gospodarskega poslopja v Tomažji vasi je neznanec odtujil kosilnico. Škode je za okoli 300 evrov.

Med 24. 7. in 1. 8. je v Dolenjih Sušicah nekdo skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil dokumente, denar in mobilni telefon.

Iz odklenjene stanovanjske hiše v okolici Krškega je neznanec odtujil 900 evrov.

Črnomaljski policisti so bili obveščeni, da naj bi v noči na 2. 8. v Gribljah neznanec iz odklenjenega hleva odtujil ovojnico z 2500 evri.

Iz kleti stanovanjskega bloka v Brežicah je med 20. 7. in 2. 8. neznanec odtujil gorsko kolo. Lastnika je oškodoval za 700 evrov.