900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika Novo mesto

Trčila sta motorist in traktorist

Piše: PU Novo mesto, A.D.

Čas objave:
21.08.2018 09:52

Na cesti med Čučjo Mlako in Hrvaškim Brodom, se je včeraj okoli 16.30 ure zgodila prometna nesreča z udeležbo traktorista in motorista. Motorista, ki je po trčenju padel in se poškodoval, so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Okoliščine in vzrok za prometno nesrečo policisti še preiskujejo, ugotovljeno pa je bilo, da je 46-letni voznik traktorja vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,85 miligramov alkohola. 

Na območju PU Novo mesto letos že 802 prometni nesreči
Letos so na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali 802 prometni nesreči, od teh sedem nesreč, v katerih je umrlo osem ljudi, v 286 prometnih nesrečah so se udeleženci poškodovali, v ostalih nesrečah pa je nastala premoženjska škoda. 75 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Alkoholizirani vozniki so povzročili eno prometno nesrečo s smrtnim izidom, šest prometnih nesreč v katerih so se udeleženci hudo poškodovali in 29 nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami. V največ primerih je bil vzrok za prometne nesreče, ki so jih povzročili pijani vozniki, neprilagojena hitrost, sledi nepravilna stran in smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. 

Priporočila za varno vožnjo v  poletnih dneh
Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujejo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo.

Vozniki v domačem kraju manj previdni
Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjajo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav tako je znano dejstvo, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov. 

Kolesarji in motoristi ne na cesto v vročini!
Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujejo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov
motornih vozil.