cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kronika Novo mesto

Tri prometne povzročili pijani vozniki, z več kot 2,3 promila

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.05.2016 11:00

Na območju novomeške Policijske uprave, v Črnomlju, Spodnji Libni in Dolnji Prekopi, so se včeraj zgodila kar tri prometne nesreče, ki so jih povzročili močno opiti vozniki. Število pijanih povzročiteljev prometnih nesreč se je v prvih štirih mesecih skoraj podvojilo, ugotavljajo na PU Novo mesto.

Povzročiteljica pobegnila s kraja nesreče
Črnomaljski policisti so bili včeraj nekaj po 10. uri obveščeni o poškodbi prometne signalizacije v Črnomlju. Opravili so ogled in ugotovili, da je neznani voznik osebnega avtomobila trčil v prometno signalizacijo in odpeljal s kraja nesreče. Na podlagi najdenih sledi in z zbiranjem obvestil so v Črnomlju izsledili pobeglo 32-letno voznico in ji zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imela 1,64 miligramov alkohola (3,41 g/kg). Povzročiteljici nesreče so odvzeli vozniško dovoljenje in jo predali zdravstveni službi. Na sodišče bodo zoper 32-letno kršiteljico naslovili obdolžilni predlog zaradi vožnje pod vplivom alkohola, povzročitve prometne nesreče zaradi vožnje po levi strani vozišča in pobega s kraja prometne nesreče.

Voznik kolesa s pomožnim motorjem vijugal po vozišču in padel
Krški policisti so bili včeraj okoli 18. ure obveščeni o nevarni vožnji voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je v Spodnji Libni vozil z neprilagojeno hitrostjo, vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Zapeljal je na rob pločnika, izgubil oblast nad kolesom in padel. 56-letni kršitelj, ki se je v nesreči lažje poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 1,15 miligramov alkohola (2,39 g/kg). Zaradi kršitev so mu policisti izdali plačilni nalog v višini 940 evrov.

Povzročitelj nesreče s 3,8 promili alkohola

Včeraj nekaj pred 19. uro se je zgodila prometna nesreča v Dolnji Prekopi. Policisti so ugotovili, da je 36-letni voznik osebnega avtomobila zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil, ki ga je vozil prav tako 36-letni voznik. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 1,83 miligramov alkohola (3,81 g/kg). Ugotovili so še, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Avtomobil Nissan pathfinder so mu zasegli. Zakon o pravilih cestnega prometa, Zakon o voznikih, Zakon o motornih vozilih in Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu za omenjene kršitve določajo globo v višini 2900 evrov.

Število pijanih povzročiteljev prometnih nesreč se je v prvih štirih mesecih skoraj podvojilo

V letošnjem letu so se varnostne razmere v prometu na območju Policijske uprave Novo mesto občutno poslabšale glede na primerljivo obdobje 2015. V prometnih nesrečah je umrlo sedem ljudi, v enakem obdobju lanskega leta ni bilo smrtnih žrtev. Policisti so do konca aprila obravnavali 150 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2015. V prometnih nesrečah se je 19 udeležencev hudo telesno poškodovalo (13 v enakem obdobju 2015), 188 udeležencev pa je utrpelo lažje poškodbe (137 v enakem obdobju 2015).

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je močno naraslo število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč 13,6%, v enakem obdobju lanskega leta pa 8,2%. Narašča tudi stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč.

Voznike ponovno pozivamo, da ravnajo odgovorno in se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestno prometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev.

"Na Policijski upravi Novo mesto bomo nadaljevali s prizadevanji za izboljšanje razmer na področju prometne varnosti," je še zapisala predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik.