900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Rim

Umrla najstarejša Nobelova nagrajenka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.12.2012 16:20

V Rimu je danes umrla najstarejša živeča Nobelova nagrajenka, Italijanka Rita-Levi Montalcini. Montalcinijeva je bila stara 103 leta, Nobelovo nagrado za medicino pa je prejela leta 1986 za odkritje živčnega rastnega faktorja.

Rojena je bila 22. aprila 1909 v Torinu, kjer je doštudirala medicino. Ker je bila judovskega rodu, pa nato ni mogla opraviti specializacije iz nevrologije in psihiatrije.

Med drugo svetovno vojno je doma opravljala raziskave na piščancih, leta 1947 pa so jo povabili na univerzo Saint Louis v ameriški zvezni državi Missouri. Tam je ostala 30 let kot raziskovalka in predavateljica, obenem pa je vodila institut za biologijo v Rimu.

Nobelovo nagrado je prejela skupaj s Stanleyjem Cohenom, njuno odkritje pa je pomagalo bolje razumeti razvoj živčnega sistema ter bolezni, ki ga prizadenejo.

Leta 2001 je bila imenovana za dosmrtno italijansko senatorko, predsedovala pa je tudi leta 1992 ustanovljeni fundaciji, ki nosi njeno ime in je namenjena financiranju študija Afričank.


Foto: nobelprize.org