pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kronika Atene

V dveh dneh potonilo več čolnov z begunci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.09.2015 15:52

V Egejskem morju se je danes znova zgodila tragedija, v kateri so bili udeleženi begunci. Pri grškem otoku Farmakonisi se je prevrnil čoln, pri čemer je utonilo 28 ljudi, med njimi tudi otrok, je sporočila grška obalna straža. Iz vode so rešili 68 ljudi, 29 beguncev je samih odplavalo na obalo.

Iskalna in reševalna akcija za pogrešanimi se medtem nadaljuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V soboto pa sta se pred otokoma Samos in Lezbos prevrnila dva gumijasta čolna; pogrešajo pet ljudi. Po poročanju lokalnih medijev reševalci nimajo več upanja, da bi jih našli žive.

Obalna straža je s čolna, ki se je prevrnil severno od Samosa, rešila 24 ljudi. Ti so poročali o štirih pogrešanih mladoletnih. S čolna v bližini Lezbosa so medtem rešili 32 ljudi, še vedno pa pogrešajo 20-letnika, še poroča dpa.

Na tisoče beguncev skuša dnevno s turške obale ob Egejskem morju doseči enega od grških otokov. Večina jih želi naprej v države zahodne Evrope. V soboto so s trajekti z grških otokov v pristanišče Pirej prepeljali več kot 4000 migrantov, je poročal grški državni radio. Davi je v Pirej prispelo novih 1700 beguncev.


Nemčija naj bi zaradi beguncev načrtovala policijske kontrole na meji


Medtem ko v Nemčijo dnevno prispe na tisoče novih beguncev, tamkajšnje oblasti opozarjajo, da so dosegli zgornjo mejo obremenjenosti. Vse bolj narašča strah, da razmere ne bodo več obvladljive. Po poročanju avstrijskih medijev namerava Berlin spričo navala beguncev znova uvesti policijske kontrole ob meji z Avstrijo.

"Meje obremenjenosti so dosežene, ta signal je treba jasno dati," je danes v Berlinu dejal minister za promet Alexander Dobrindt, ki je opozoril, da je Nemčija pri sprejemu beguncev dosegla mejo svojih zmožnosti.

"Dolgo bomo potrebovali, da bomo uredili obstoječi težak položaj. Zdaj so potrebni učinkoviti ukrepi, da bi ustavili naval," je poudaril minister, sicer član krščanskih socialistov (CSU), sestrske stranke CDU kanclerke Angele Merkel na Bavarskem.


Med ukrepe po Dobrindtovih besedah sodi pomoč tistim državam, kamor se begunci v stiski najprej zatečejo, kot tudi učinkovit nadzor nemške meje, saj "zato, ker je EU povsem odpovedala, zaščita evropske zunanje meje ne deluje več". Nemčija že mesece veliko bolj pomaga pri premostitvi begunske krize kot vse druge države Evrope, je še dejal.

Opozorila o preobremenjenosti in omejenih zmožnostih za soočenje z begunsko krizo je bilo danes slišati tudi iz drugih nemških zveznih dežel, ne le iz trenutno najbolj obremenjene Bavarske. V Severnem Porenju-Vestfaliji so izjavo župana Münchna Dieterja Reiterja, da so jih pri sprejemu na tisoče beguncev pustili na cedilu, zavrnili, rekoč, da Bavarcem stojijo ob strani. Kot so dodali, pa ne vedo, kako dolgo bodo sami zdržali.

Od odločitve nemške vlade pred tednom dni, da beguncem, ki se zadržujejo na Madžarskem, dovoli neregistriran vstop v Nemčijo, so z vlaki v Dortmund in Düsseldorf prepeljali na tisoče ljudi. Do danes zvečer naj bi njihovo število preseglo 10.000, poroča dpa. V Berlinu danes prav tako pričakujejo vlak s 600 begunci iz Münchna. Tam so samo v soboto po najnovejših podatkih sprejeli 13.000 beguncev.

Tudi v vladnih krogih v Berlinu je medtem slišati pozive k ukrepanju. Notranji minister Thomas de Maiziere je za nemški časnik Tagesspiegel dejal, da je treba preiti nazaj na regularne postopke. Namestnik kanclerke Sigmar Gabriel je prav tako opozoril, da je Nemčija dosegla meje svojih zmožnosti.

Da Berlin dejansko razmišlja o konkretnih ukrepih, kaže današnje poročanje avstrijskih časnikov Krone in Presse, ki sta na spletni strani objavila, da namerava nemška vlada spričo navala beguncev še danes uvesti policijske kontrole na mejnem območju z Avstrijo, da bi "takoj ugotovili, kdo je upravičen do azila".

O tem naj bi bil obveščen tudi urad avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, je poročal dnevnik Die Krone. Policijske kontrole bi lahko začeli izvajati že danes zvečer, je zapisala Die Presse, sklicujoč se na vladne kroge na Dunaju. Kako naj bi zaostritev pogojev za vstop v Nemčijo dejansko izgledala, za zdaj ni znano. Tako na primer ni jasno, ali bodo kontrole izvajali na vsakem mejnem prehodu ali zgolj na vlakih na meji.

Po navedbah nemških vladnih krogov je namen "dati jasen znak, ki ga bodo begunci, ki trenutno živijo v begunskih taboriščih na Bližnjem vzhodu, razumeli", poroča Die Krone.

Spričo poročil o uvedbi mejnih kontrol v Nemčiji se bo danes ob 16. uri na kriznem zasedanju sestal urad avstrijskega kanclerja, je medtem poročal časnik Österreich, ki navaja, da bi lahko nemške oblasti kontrole začele izvajati v roku 24 ur.