Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika

V Kolpi našli truplo

Piše: R.K.

Čas objave:
27.06.2022 12:20

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 24. 6. in 27. 6. intervenirali v 161 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 584 klicev.

Obravnavali so prometno nesreče s hudimi telesnimi poškodbami, štiri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 26-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in dva kršitelja pridržali.
Zaščitili so žrtve in dvema nasilnežema izrekli ukrep prepovedi približevanja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, požarov in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Trčil v peško


Črnomaljski policisti so bili 24. 6. nekaj po 9. uri obveščeni o prometni nesreči v Črnomlju. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 53-letni voznik osebnega avtomobila v semaforiziranem križišču zavijal levo in na prehodu za pešce trčil v peško, ki je pravilno prečkala cesto ob zeleni luči. 72-letno peško, pi je padla in se lažje poškodovala, so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper povzročitelja nesreče bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

Poškodovana voznica


24. 6. nekaj po 23. uri se je zgodila prometna nesreča na cesti med Šentrupertom in Slovensko vasjo. Policisti PP Trebnje so ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 68-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zapeljala levo v trenutku, ko jo je prehiteval voznik osebnega avtomobila.
Poškodovano voznico so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zaradi kršitve ji bodo policisti izdali plačilni nalog.

Neprilagojena hitrost in trije promili alkohola

Policisti PP Črnomelj so bili 26. 6. nekaj pred 13. uro obveščeni, da naj bi na regionalni cesti pri Ručetni vasi voznik osebnega avtomobila zapeljal s ceste in trčil v drevo. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 40-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad
vozilom, zapeljal s ceste, se večkrat prevrnil in z vozilom obstal na drevesu. Lažje poškodovanega voznika in 33-letnega potnika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,41 miligramov alkohola. Zoper voznika bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

Kršitelja pridržali

25. 6. so bili obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi na avtocesti v smeri proti Obrežju vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Policisti so se takoj odzvali, voznika izsledili in izločili iz prometa. Med postopkom so ugotovili, da gre za 39-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,62 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Z dvema promiloma alkohola vijugal po cesti

O vozniku, ki je prav tako vijugal po vozišču in na cesti med Srebrničami in Novim mestom ogrožal ostale voznike, ki so se morali umikati, so bili obveščeni 25. 6. okoli 20. ure. Policisti PP Novo mesto so izsledili kršitelja, ki sprva ni upošteval znakov, s katerimi so ga ustavljali. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, 74-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,96 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za ugotovljene kršitve določa globo v višini 1820 evrov. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 23 kazenskih točk.

Tudi kolesarka pod vplivom alkohola

O padcu kolesarke v Mokronogu smo bili obveščeni 26. 6. okoli 20.30. Policisti PP Trebnje so ugotovili, da je 59-letna ženska kolesarila iz smeri Laknic proti Mokronogu. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča je izgubila oblast nad kolesom, zapeljala s ceste, trčila v odbojno ograjo
in padla. Huje poškodovano kolesarko so oskrbeli v novomeški bolnišnici. Policisti so še ugotovili, da je bila pod vplivom alkohola, v litru zdihanega zraka je imela 0,71 miligramov alkohola. Zoper kršiteljico bodo uvedli postopek o prekršku.

Nevarnega voznika izločili iz prometa

Policisti PP Novo mesto so 26. 6. popoldne na območju Novega mesta izvajali aktivnosti za izsleditev voznika, ki je kršil cestno prometne predpise in ogrožal ostale udeležence v prometu. Kršitelj je vijugal po vozišču, večkrat trčil v ograjo in jo poškodoval in prevozil rdečo luč na semaforju. Kršitelj ni upošteval znakov policistov, s katerimi so ga ustavljali, nadaljeval je z vožnjo potem pa vozilo ustavil in poskušal peš pobegniti. Policisti so ga prijeli in zoper njega uporabili prisilna sredstva. Ugotovili so, da gre za 44-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,83 miligramov alkohola. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.



KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Globokem na območju Brežic je v noči na 24. 6. nekdo vlomil v nedograjeno stanovanjsko hišo. Odtujil je vhodna vrata in električne vodnike. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 600 evrov škode. V noči na 24. 6. je na Vrhu pri Pahi neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjske hiše. Iz zamrzovalne skrinje je odtujil živila in z vlomom ter tatvino povzročil za okoli 2500 evrov škode. Z dvorišča stanovanjske hiše na območju Hudega je med 23. 6. in 24. 6.
neznanec odtujil kolo z motorjem APN 6 temno modre barve. Lastnika je oškodoval za 1200 evrov.

Med 24. 6. in 25. 6. je na Jerebovi ulici v Novem mestu nekdo vlomil v parkiran osebni avtomobil in odtujil nahrbtnik s knjigami. Lastnico je oškodoval za 250 evrov. V kraju Hrastek na območju PP Krško je med 11. 6. in 25. 6. nekdo vlomil v klet zidanice in odtujil kompresor, kosilnico, kuhalno ploščo in orodje. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1000 evrov.

V Krškem je v noči na 26. 6. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Okoliščine policisti še preiskujejo. V noči na 27. 6. je na parkirnem prostoru v Črnomlju nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil fotografsko opremo. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 4000 evrov.



MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Slovenske vasi izsledili in prijeli pet državljanov Iraka in v Semiču sedem državljanov Bangladeša. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.



OSTALE ZADEVE

Najdba trupla v Kolpi

25. 6. okoli 14. ure so bili obveščeni o najdbi trupla v reki Kolpi pri Damlju. Gasilci so truplo potegnili iz vode, na kraju je bila tudi zdravnica. Preiskovalna sodnica je za pokojnega odredila sodno obdukcijo. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili
ogled in nadaljujejo z aktivnostmi za ugotavljanje identitete in vseh drugih okoliščin. Po prvih ugotovitvah gre za moškega, v vodi je bil najverjetneje že dalj časa. Vzrok smrti moškega bo znan po opravljeni obdukciji, o ugotovitvah pa bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Nesreča pri delu

Iz bolnišnice so  26. 6. popoldne obvestili, da oskrbujejo lažje poškodovanega moškega, ki naj bi se poškodoval pri delu. Policisti so ugotovili, da se je nesreča zgodila pri naselju Orlaka, ko je 53-letni moški vozil kmetijski traktor po travniku po klancu navzdol. Med vožnjo je izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil. Policisti bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.