mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kronika Zalog

V&F: Škode za 900 tisočakov, Eko patrulja opozarja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2013 05:11

Požar, ki je v nedeljo okrog 18. ure zajel objekt in deponijo za zbiranje in predelavo odpadkov Ekosistemi v Zalogu pri Straži, so gasilci okrog 1.30 ure pogasili. Škodo ocenjujejo na okoli 900.000 evrov.

Direktor podjetja Tomislav Kovačič je povedal, da je škode za okoli 700 do 900 tisoč evrov, številka pa bo verjetno še narasla. O vzroku požara pa je dodal, da se s tem ukvarjajo pristojne institucije. Hkrati pa je povedal, da se mu bi zdelo nenavadno, da bi prišlo do samovžiga ob tako premočenem materialu ter dodal, da so jim v podjetje vlomili že najmanj 10-krat.

Ob včerajšnjem požaru pa se pojavljajo vse bolj glasna vprašanja o deponiji sredi neselja in o pridobljenih dovoljenjih. Na omenjeni lokaciji delujeta dve družbi, ki tudi zbirata in predelujeta nenevarne in nevarne odpadke, za kar imata vsa ustrezna dovoljenja.

Včeraj, v času požara, pa je Regijsko društvo ekološkega gibanja Ivančna Gorica, Eko odbor Straža – Novo mesto opravilo tudi ekološko partuljo. Zapisali so: "Že dve leti vztrajno pristojne službe opozarjamo na neurejenost obrata, ki se ukvarja z zelo intenzivno predelavo nenevarnih odpadkov, ob velikem sumu in neuradnih informacijah o prisotnosti tudi nevarnih odpadkov na lokaciji, ki so bili z odlokom občine straža prepovedani. Da je obrat Ekosistemov d. o. o. Celje v svoji nesprejemljivi neurejenosti res ekološka bomba, izredno nevarna naravi in okolju na dnevni ravni, dokazujejo uradno dokumentirani večkratni izlivi nevarnih izcednih voda v lanskem letu in naša opažanja ter opozarjanja na neobstoječi sistem urejanja izcednih vod, ki jih tak obrat mora imeti. Izcedne vode so problem ob vsakem dežju in topljenju snega, saj z izlivanjem v neposredno okolico ogrožajo podtalnico. Će bo preiskava, ki ta trenutek poteka na lokaciji, pokazala, da ob tako ogromni akomulaciji lesne surovine in že predelanih sekancev ter tudi velike količine nezakonito skladiščene odpadne surovine (t.j. smeti (!), ki bi morale biti po že izdani odločbi odstranjene pod nadkrite površine) nimajo urejene niti ustrezne hidrantne mreže za primer gašenja požara, potem se bo še uradno
izkazalo, da je obrat že v smislu osnovne urejenosti nezakonit. po naših podatkih so njihova okoljska dovoljenja zgolj platonična, nimajo vseh gradbenih dovoljenj, obrat pa ni bil ustrezno preurejen za neprimerno bolj obremenilno dejavnost od opekarstva! Na vse to opozarjamo inšpekcijske službe in ministrstvo ves ta čas, pa se nas žaljivo ignorira, da ne omenjamo kazensko odgovornost teh služb in njihovih posameznikov, ki ne odreagirajo na naše prijave v okviru zavezujočih zakonov (zin, zvo-1, zon...).

Odločno zahtevamo, do česar smo kot društvo s statusom delovanja v javnem interesu in s tem
vladni partner zakonito upravičeni, da vladne službe nehajo ščititi agresivnega kršitelja okoljske in brez dvoma tudi druge zakonodaje ter obrat podjetij Ekosistemi d. o. o. ter ONM energija na bivši opekarni Zalog takoj ustavite, naredite obsežne preizkave usklajenosti njihovih okoljskih dovoljenj ter jih ob očitnih kršitvah ustrezno sankcionirate in odredite takojšnjo sanacijo obrata, usklajeno z vsemi strokovnimi zahtevami in zakonodajo RS in EU!

Ali se bo morala zgoditi še večja katastrofa, morda še večji požar, ali celo eksplozija, v kateri bodo življenje izgubili delavci podjetij, morda sosedov ali mimoidočih, da se bo končno zakonito ukrepalo?! Če zagorijo smeti, ki so trenutno nezakonito skladiščene tik na meji s parcelo sokrajana zaloga (parc. št. 1403/3), kamor se je kup celo že sipal, bo njihova domačija znašla v neposredni življenjski nevarnosti.
"


Ob 18.00 je v Zalogu, občina Straža, gorelo v prostorih družbe za zbiranje in predelavo odpadkov Ekosistemi. Zagorel je odpadni material v hali velikosti 60 x 30 kvadratnih metrov in se razširil na zunanji del. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Vavta vas, Dolenja Straža, Mali Podljuben, Kamence, Otočec in Prečna. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Povzemamo članek iz Panorame v časniku Delo:


Težko je dokazati nepravilnosti, če ima podjetje vsa potrebna dovoljenja. Toda pri družbi ONM-Energija, zlasti pa družbi Ekosistemi, ki delujeta na lokaciji nekdanje opekarne v Zalogu pri Novem mestu, tudi neizkušeno oko takoj opazi, da nekaj ni v redu.

»Priče so nam osebno zagotovile, da se je v opekarniški peči desetletja nezakonito sežigala in tudi v opeko vpekala cela vrsta nenevarnih in predvsem nevarnih odpadkov ter stranskih proizvodov. To je družbi Ekosistemi dalo logično izhodišče za prihod na območje zastarele, degradirane, propadle opekarne. Bila je že na koncu svoje življenjske poti, nekoliko ji je pomagal ugasniti še novi lastnik, ki je imel drugačne načrte na njeni lokaciji. Zdaj tu že nekaj let poteka izdelava lesnih sekancev. Dejavnost opravlja ONM-Energija kot naslednica Opekarne Novo mesto. Zgradila je deponijo lesne surovine, za kar je po naši oceni premestila vsaj 15.000 kubičnih metrov zemlje, pri čemer za to ni pridobila gradbenega dovoljenja,« govori Aleš Plut iz Eko odbora Straža – Novo mesto pri Regijskem društvu ekološkega gibanja Ivančna Gorica.


Ljubljana je daleč

Na lokaciji nekdanje opekarne omenjeni družbi tudi zbirata in predelujeta nenevarne in nevarne odpadke, za kar imata vsa ustrezna dovoljenja. »Šokira pa dejstvo, da lokacije nista prav nič sanirali in prilagodili novi dejavnosti. Preprosto sta z njo začeli v uničeni opekarni.« Zgradba opekarne, v kateri poteka predelava odpadkov, je resnično že povsem dotrajana. Razpadajoča streha grozi, da se bo zdaj zdaj zrušila, okoli stavbe pa so naloženi kupi najrazličnejših odpadkov. Najhuje je, da so na prostem, pod milim nebom, »na starem preperelem in uničenem asfaltu, delno celo na zemlji. Imamo fotografije izcednih vod, ki ponikajo v podtalnico, saj Ekosistemi nimajo urejenih lovilcev izcednih vod niti niso priključeni na čistilno napravo.« Povrhu se deponija odpadkov samo veča, širi se celo na parcelo, za katero podjetje nima dovoljenja. »Vse skupaj je podobno divjemu odpadu, kvari videz vasi, sredi katere je, poleti pa tudi smrdi. Stvarna slika na terenu je torej diametralno nasprotna pravni sliki, kateri naj bi bilo zadoščeno, toda tega v Ljubljani ne vidijo,« opozarja Plut.

Najbližji stanovalec Jože Špendal kot največje težave življenja ob »deponiji« navaja hrup, prah in neurejenost. »Vse skupaj je videti tako, kakor da bi kdo sredi svoje njive postavil smetišče.« Poudarja, da si krajani s podjetjema niso v laseh in da se je v preteklih letih tudi marsikaj uredilo; postavljena je bila protihrupna ograja in les so začeli mleti na bolj odmaknjeni lokaciji nekdanje opekarne. »Toda dejstvo, da imata podjetji vse papirje, še ne pomeni, da lahko delata, kar hočeta. Medtem ko predvsem starejši prebivalci Zaloga dobivajo odločbe, da se morajo priključiti na sistem javne kanalizacije, drugače bodo kaznovani, Ekosistemom tega očitno ni treba storiti,« o dvojnih merilih govori Špendal in špekulira, ali niso ta posledica delovanja Ekosistemom prijaznih lovk iz ozadja. »Kupi odpadkov samo naraščajo. Če bo šlo tako naprej, bo v nekaj letih tu katastrofa,« se boji. »Če bi bil lastnik takšnega podjetja, bi me bilo sram,« še dodaja.

V Ekosistemih neukrepanje glede sanacije dotrajanih objektov utemeljujejo z blokado sprememb zaradi občinskega odloka, ki je pred leti prepovedal investicije in kakršnokoli gradnjo na lokaciji obrata, pove Aleš Plut. »Naše mnenje je, da če obrata ne morejo ustrezno urediti, morajo takoj končati nezakonito obratovanje in sanirati lokacijo.« Podjetju gredo na roko tudi okoljski inšpektorji z delovanjem po najmanjši liniji odpora, s čimer »grobo kršijo vsaj zakon o inšpekcijskem nadzoru«, pa tudi druge okoljske zakone.

Podobnosti z Lafargeem

Ker je eden od pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja ustrezna infrastruktura za opravljanje določene dejavnosti, Plut upravičeno dvomi o zakonitosti pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja Ekosistemov za predelavo odpadkov. O postopku ni bila obveščena občina Straža, na območju katere stoji obrat, temveč sosednja novomeška občina. »Najbolj žalostno pa je, da nam je eden od visokih predstavnikov v straški občini povedal, da so mu na ministrstvu za okolje dejali, da Agencija RS za okolje izdaja okoljevarstveno dovoljenje tudi brez pregleda predložene dokumentacije.« Podjetja z okoljevarstvenim dovoljenjem morajo izvajati tudi monitoring emisij v zrak, vodo ali tla. »Od Ekosistemov smo zahtevali podatke za leto 2010, vendar jih nismo dobili,« pove Plut.

Doslej so v Ekosistemih vse nepravilnosti zanikali, podobno kot pri Lafargeu. Tudi ta je vseskozi poudarjal, da ima vsa dovoljenja, dela skladno z njimi in je odprt za dialog. Na koncu pa so mu odvzeli okoljevarstveno dovoljenje,« opozarja Plut. Bojan Pakiž iz Kota, katerega večinski vlagateljici sta družbi Ekosistemi in ONM-Energija, nam je odgovoril, da imajo »gospodje vedno odprta vrata« v njihovo predelovalnico odpadkov, le naročiti se morajo poprej, in tudi nas povabil na njen ogled. Da krajane moti grd kup odpadkov, pa ni več skrb podjetja, saj ima to vsa dovoljenja za dejavnost. Po zaslugi angažiranih prebivalcev Zaloga predelovalnico odpadkov tudi redno obiskujejo okoljski inšpektorji, ki doslej niso ugotovili nepravilnosti, je zagotovil.

Aleš Plut poudarja, da prebivalci Zaloga ne nasprotujejo predelovanju nenevarnih odpadkov na lokaciji nekdanje opekarne. Hočejo le, da se ugotovijo in odpravijo kršitve, ki so vsakomur evidentne. »Poglobili se bomo v delo Agencije RS za okolje in inšpekcijskih služb ter zahtevali poimensko odgovornost,« je odločen.

Z regijskega centra za obveščanje smo izvedeli, se je danes dopoldne ob 10.55 se je na požarišču včerajšnjega požara v Zalogu pričelo zopet kaditi. Odpadni material, ki je še ostal na požarišču so delavci podjetja prepeljali na začasno deponijo. Poklicni gasilci GRC Novo mesto ter prostovoljni gasilci PGD Dolenja Straža in Vavta vas so odvožene odpadke sproti polivali z vodo, da ne bi prišlo do vžiga.

Tomislav Kovačič, direktor Ekosistemi


Aleš Plut, predsednik RDEG Ivančna Gorica


Požar1


Požar2


Požar3


Požar4