sasa1 Svet24.si

Saša Krajnc: Nisem človek z oklepom!

vodna tromba, Halkidiki Svet24.si

VIDEO: Panika na grški plaži, kopalce ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boxer oklepnik rheinmetall defense Reporter.si

Razmetavanje z milijoni: Slovenija kupuje ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Josip Tratnjak Njena.si

Ljubezen na vasi: Josip nima sreče

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Kronika

Vikend zaznamovali povzročitelji nesreč in kršitelji pod vplivom alkohola

Piše: R.K.

Čas objave:
23.05.2022 11:14

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 20.5. in 23.5. intervenirali v 173 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 6210 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 24 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Pridržali so dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola in zasegli vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 37-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in tri kršitelje pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, groženj, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Vikend zaznamovali povzročitelji nesreč in kršitelji pod vplivom alkohola

Črnomaljski policisti so bili 20. 5. nekaj pred 15. uro obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi na območju Dragatuša vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, voznika izsledili in ustavili. Ugotovili so, da gre za 68-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,94 miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

21. 5. okoli 22. ure so bili sevniški policisti obveščeni o prometni nesreči pri Šentjurju na Polju. Opravili so ogled in ugotovili, da je 66-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 58-letni voznik. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,52 miligramov alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo in zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

O prometni nesreči z udeležbo treh avtomobilov na cesti pri Mirni smo bili obveščeni 21. 5. nekaj pred 23. uro. Po ugotovitvah trebanjskih policistov je 43-letni voznik osebnega avtomobila zapeljal na nasprotno smerno vozišče, oplazil avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 58-letna voznica in v avtomobil 49-letne voznice. Zoper povzročitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,76 miligramov alkohola, bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

V noči na 22. 5. je v Trebnjem 54-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. Kršitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Policisti PP Novo mesto so 22. 5. v okolici Otočca zaradi nezanesljive vožnje in očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus voznici kolesa s pomožnim motorjem. Kršiteljica je odklonila opravljanje preizkusa in žalila policiste. Kolo z motorjem so ji zasegli in izdali plačilni nalog zaradi kršitev cestno prometnih predpisov in kršitev javnega reda in miru.

V noči na 22. 5. so med kontrolo prometa na območju Bele krajine policisti zaradi nezanesljive vožnje ustavili 57-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,14 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, ga pridržali in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prometna nesreča na avtocesti

O prometni nesreči na avtocesti v smeri proti Obrežju pri izvozu za Kronovo smo bili obveščeni 20. 5. nekaj pred 15. uro. Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 56-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil, ki ga je vozil 25-letni voznik. Lažje poškodovanega 25-letnega voznika in prav tako lažje
poškodovana dva potnika iz njegovega vozila so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Odvzel prednost kolesarju

22. 5. okoli 10.30 je na Mirni voznik osebnega avtomobila pri zavijanju levo odvzel prednost kolesarju, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. 40-letni kolesar je po trčenju padel in se lažje poškodoval. Povzročitelju nesreče so policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

S kolesom po avtocesti

V noči na 23. 5. smo bili obveščeni, da naj bi na avtocesti iz smeri Drnovega proti Brežicam po odstavnem pasu v nasprotni smeri peljal kolesar. Policisti PPP Novo mesto so se takoj odzvali, 20-letnega kolesarja izsledili in mu preprečili nadaljnjo vožnjo. Okoliščine njegovega nevarnega ravnanja še preverjajo.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine 

Z dvorišča stanovanjske hiše v Šentjerneju je v noči na 20. 5. nekdo odtujil reduktor. Lastnika je oškodoval za okoli 2000 evrov.

V noči na 20. 5. je v Črmošnjicah nekdo vlomil v kabino traktorja. Odtujil je gozdarsko verigo, avtoradio in komplet ključev.

V Dolenjih Kamencah je v noči na 20. 5. neznanec na dvorišču stanovanjske hiše vlomil v osebni avtomobil in iz predala vrat odtujil denarnico. Lastnika je oškodoval za več kot 4000 evrov.

Med 18. 5. in 20. 5. je v kraju Premagovce na območju PP Krško nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil prenosni zvočnik, agregat, akumulator in vrtalnik. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1200 evrov.

Na parkirnem prostoru na Otočcu je 22. 5. med 18. in 21. uro neznanec vlomil v dva osebna avtomobila in odtujil ribiško palico in nahrbtnik z oblačili.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelje pridržali

V noči na 21. 5. so policisti PP Metlika posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru na prireditvenem prostoru v Metliki. Ugotovili so, da je 25-letni moški, ki je bil pod vplivom alkohola, kršil javni red in mir, pozival k pretepu in udaril mladoletnika. Tudi po prihodu policistov se ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. 

Prav tako v noči na 21. 5. so metliški policisti prejeli klic na pomoč zaradi pretepa pred gostinskim lokalom v Metliki. Vzpostavili so javni red in mir in zoper 18-letnega kršitelja, ki ni upošteval njihovih ukazov, uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in pridržali. Med postopkom je osumljenec grozil policistom, da jih bo ubil, zato bodo zoper njega podali kazensko ovadbo. 

Brežiški policisti so 22. 5. zvečer posredovali zaradi motečega predvajanja glasne glasbe in kršenja javnega reda in miru v naselju Gazice. 20-letni kršitelj, ki se je sprl z družinskimi člani in se pretepal, se tudi po prihodu policistov ni pomiril, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in pridržali. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo

21. 5. nekaj pred 8. uro so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na cesti Novo mesto - Metlika ustavljali osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Novem mestu, avtomobil ustavil in poskušal peš pobegniti. Policisti so pobeglega voznika izsledili in prijeli. Med postopkom so ugotovili, da je 23-letni državljan Albanije v avtomobilu prevažal šest državljanov Bangladeša, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Osumljencu kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost in ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljani Bangladeša so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. 

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju krajev Dobova, Ponikve, Loče, Slovenska vas in Cirnik (PP Brežice) izsledili in prijeli 13 državljanov Kube, 12 državljanov Burundija, šest državljanov Konga, tri državljane Kameruna, državljana Malija, državljana Afganistana in državljana Kosova, pri Oštrcu na območju PP Krško pet državljanov Turčije in na območju PP Črnomelj državljana Iraka in državljana Indije. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Nesreča pri delu

21. 5. popoldne so nas iz bolnišnice obvestili, da oskrbujejo hudo poškodovanega moškega, ki naj bi se poškodoval pri delu. Policisti PP Dolenjske Toplice so zbrali obvestila in ugotovili, da je 72-letni moški v gozdu opravljal dela s kmetijskim traktorjem. Med vožnjo je izgubil oblast nad vozilom, se prevrnil in huje poškodoval nogi. Okoliščine policisti še preverjajo, o ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.