Milan M Svet24.si

Ločitve, ki pretresajo slovensko politično sceno

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

Jurij Šorli, Tomaž Kokot Necenzurirano

Prvi poštar in minister – partnerja v poslih ...

DAVORIN KOPŠE, PARAPLEGIK Reporter.si

Noro: Vidni član SDS Davorin Kopše grozi z ...

dragic slovenija sekulic mm Ekipa24.si

Noro! Glejte, kaj je Dragić po dolgem času ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Kronika

Vinjen in brez vozniškega

Piše: R.K.

Čas objave:
06.05.2022 10:15

Policisti Policijske uprave Novo mesto s intervenirali v 61 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 232 klicev. Obravnavali so osem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in na območju Brežic zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi devetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešanih oseb in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja

Brežiški policisti so med kontrolo prometa v naselju Brezina v noči na 6. 5. zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Kia rio. Med postopkom so ugotovili, da gre za 21-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,73 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim
predlogom seznanili pristojno sodišče.

Med 4. in 10. 5. poteka prva od treh letošnjih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. V tem času policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjamo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Vozniki pod vplivom alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več, kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je utrpelo lažje poškodbe). Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Predvsem skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča. Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let, in sicer 1,73 g/kg.

KRIMINALITETA

Poskus vloma

V naselju Cesta na območju PP Trebnje je nekdo skozi vrata terase poskusil vlomiti v stanovanjsko hišo. V objekt ni uspel vstopiti, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Črnomaljske policiste so nekaj pred 20. ure poklicali na pomoč z območja Dragovanje vasi, kjer naj bi kršitelj v stanovanjski hiši razbijal inventar. Takoj so se odzvali in ugotovili, da je prišlo do spora med dvema moškima. 28-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval njihovih ukazov. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru mu bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Slovenske vasi (PP Brežice) izsledili in prijeli državljana Afganistana, pri Črneči vasi (PP Krško) 21 državljanov Bangladeša in štiri državljane Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.