Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Kronika Gradec

Voznik zapeljal v množico, najmanj trije mrtvi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.06.2015 16:27

V središču Gradca na avstrijskem Štajerskem je voznik terenskega vozila danes z veliko hitrostjo zapeljal v množico ljudi. Življenje so izgubile tri osebe, 34 je ranjenih, od tega deset huje. Policija je izključila možnost, da je v ozadju dogodka fanatizem oz. terorizem.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je voznik s hitrostjo okrog 100 kilometrov na uro peljal po ulici v središču mesta, v kateri je bilo večje število kavarn in ljudi. Pri tem je zavladala panika, množica ljudi se je poskušala rešiti in pobegniti v notranjost stavb. Voznik naj bi po navedbah priča nato izstopil z avta in pešce poskušal napasti z nožem. Policija naj bi voznika že prijela.

Po poročanju časnika Kleine Zeitung gre pri storilcu za 26-letnega Avstrijca, ki naj bi izviral iz BiH. Med žrtvami naj bi bili medtem sedemletni deček, ženska in moški. Nekateri od huje ranjenih se še borijo za življenje.

Incident se je zgodil okrog 12.30 ure, priče pa so poročale, da je na ulici negibnih obležalo več ljudi. Približno 15 minut po koncu masakra so na prizorišče prispela prva reševalna vozila. Na območje so zaradi velikega števila ranjenih poslali kar okrog 60 reševalnih vozil.

Deželni glavar Štajerske Hermann Schützenhöfer je v odzivu krvav dogodek označil za gnusno dejanje, za katerega ni pojasnila in ne opravičila. Izrekel je še sožalje žrtvam. Štajerske oblasti so sicer zaradi dogodka vzpostavile krizni štab.

Vodja deželne policije Josef Klamminger je zatrdil, da na podlagi do sedaj opravljenih preiskav motiv za dejanje ni povezan z ekstremizmom in da incident nima terorističnega ozadja. Po njegovih besedah gre verjetno za psihične težave, ki so posledica družinskih problemov, vendar morajo to še potrditi.

Zgroženost nad "blaznim dejanjem" je izrazil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, ki je že izrazil sožalje z žrtvami "neverjetnega zločina".

Župan Gradca Siegfried Nagl pa je bil skorajda med žrtvami pobesnelega voznika. Povedal je, da je bil v času incidenta na eni od graških ulic na poti na svoji vespi, ko je mimo pridivjal voznik in podiral druge pešce. Nagl je zatrdil, da je bil tarča voznika tudi on, a da se mu je uspelo rešiti.

"Česar takega še nisem doživel. Vse bomo odpovedali, vse slovesnosti in slavje, obesili bomo črne zastave," je povedal župan in se še zahvalil vsem službam, ki so posredovale, za hitro pomoč.