sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Kronika Novo mesto

Vpričo otroka pretepal ženo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.08.2015 10:57

Metliški policisti so včeraj posredovali zaradi nasilja v družini. Ugotovili so, da je 44-letni moški, ki je bil pod vplivom alkohola, v prisotnosti otrok izvajal fizično in psihično nasilje nad ženo. Žrtev je žalil, jo zmerjal in jo pretepal.

Policisti so žrtve zaščitili, nasilnežu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Izrekli so mu prepoved približevanja ženi in otrokom zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil njihovo življenje, osebno varnost in svobodo. Ovadili ga bodo zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini in zanemarjanja otroka in surovega ravnanja.

Žrtve primere nasilja danes prijavijo hitreje kot nekoč
Policija ob prijavi nasilja v družini izvaja različne ukrepe, poleg ukrepov za zaščito žrtve, zbira obvestila in dokaze oziroma ugotavlja ali ima dogodek znake uradno pregonljivega kaznivega dejanja ali prekrška. Pri preiskavi kaznivega dejanja je potrebno multidisciplinarno in medinstitucionalno sodelovanje različnih organov kot so socialne službe, krizni centri, nevladne organizacije, policija in tožilstvo, ki lahko v okviru svojih pristojnosti pripomorejo k celoviti obravnavi nasilja v družini.


Policisti so pogostokrat priča pričakovanjem ljudi, ki pa niso nujno enaka temu, kar policija dejansko lahko stori. Policija vstopi v družino in po izvedenih postopkih, izrečenih ukrepih izstopi. Aktivno delo se mora nadaljevati s celotno družino - žrtvijo, storilcem, otroki, ob pomoči in podpori drugih strokovnih služb - Centra za socialno delo, zdravstva, šolstva, nevladnih organizacij. V veliko pomoč so žrtvi in osebi, ki izvaja nasilje tudi sorodniki, prijatelji, sodelavci, ki se do nasilja jasno opredelijo kot nespremeljivega ravnanja in skupaj s strokovnimi službami nudijo pomoč.

V letu 2014 so obravnavali 132 kaznivih dejanj nasilja v družini in odredili 103 ukrepe prepovedi približevanja, v letu pred tem pa 168 kaznivih dejanj in 105 ukrepov prepovedi približevanja. "Ugotavljamo, da se žrtve odločajo za prijavo hitreje kot v preteklosti. Javna komunikacija o vrstah in oblikah nasilja vpliva na okoliščino, da se marsikatera oseba ne odloča za vstop v odnos, ki je nasilen, ga hitreje prepozna ali še bolje zapusti, še predno se vzpostavijo odnosi moči, kontrole in podrejenosti."

Sebastjan Virant, inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Novo mesto