Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Kronika Novo mesto, Krško

Vsiljiv berač na Dolenjskem in v Posavju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.07.2015 13:35

V Novem mestu in Krškem je moški od mimoidočih pobiral prostovoljne prispevke, ki naj bi bili namenjeni gluhonemim osebam. Policisti so ugotovili, da gre za Romuna brez ustreznih dovoljenj.

Novomeški policisti so bili včeraj dopoldan obveščeni o sumljivem neznancu, ki naj bi pred trgovskim centrom v Novem mestu od mimoidočih pobiral prostovoljne prispevke. Prispevki naj bi bili namenjeni gluhonemim osebam.  Policisti so moškega izsledili in ugotovili, da 30-letni državljan Romunije za pobiranje prostovoljnih prispevkov nima ustreznih dovoljenj. Tujca so privedli na Okrajno sodišče v Novem mestu, kjer mu je sodnica zaradi kršitev izrekla opomin in stransko sankcijo izgona tujca iz države za dobo treh let.

Policisti Policijske postaje Krško pa so bili 29. 6. popoldan obveščeni o vsiljivem beračenju v trgovskem centru v Krškem. Takoj so odšli na kraj in izsledili 26-letnega državljana Romunije. Zaradi kršitve so ujcu izdaliplačilni nalog. Zakon o varstvu javnega reda in miru določa, da se z globo 41,73 evrov kaznuje, kdor na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine.

Na območju Policijske uprave Novo mesto občasno prejmemo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij. Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja.


Občanom svetujemo, naj bodo pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.