FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1664482811-dsc00710 Necenzurirano

Miklavčič brez tekmecev do 55-milijonskega posla...

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

quintana Ekipa24.si

Zdaj pa res ni več dvoma! Takole so Rogliča ...

Kronika Novo mesto

AVDIO: Vzrok eksplozije v novomeškem Brezju razstavljanje ročne bombe

Piše: STA

Čas objave:
19.02.2020 13:59

Novomeški kriminalisti so ugotovili, da je bil vzrok petkove eksplozije v naselju Brezje, ki je poškodovala dve osebi, razstavljanje ročne bombe iz druge svetovne vojne, t. i. italijanske paradajzarice. Oče in sin sta namreč razstavljala vsak svojo bombo, pri čemer je sinovo razneslo in oba poškodovalo. Policija bo oba poškodovana ovadila.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je v današnji izjavi za medije povedal, da sta 53-letni oče in 15-letni sin bombi neznanega porekla razstavljala na domačem dvorišču, pri čemer je sinovo razneslo.

Eksplozija je oba poškodovala in sicer očeta lažje, sina pa resneje. Oba sta še v bolnišnici, sin ima poškodovani roki, na desni dlani so mu morali amputirati štiri prste in na levi enega. Po vsem telesu in glavi je opečen, opečene ima tudi dihalne poti in poškodovane oči.

Kriminalistična preiskava sicer še poteka. Zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem ali razstrelivom jima grozi do petletna zaporna kazen in za povzročitev splošne nevarnosti še do desetletna zaporna kazen, je še navedel Božičnik.

Pri ogledu kraja eksplozije so sodelovali tudi bombni tehniki oddelka za protibombno zaščito policijske specialne enote, ogleda se je udeležila tudi državna tožilka.

Policijski inšpektor omenjenega oddelka Matevž Gladek je opozoril, da naj občani, ki bi kjerkoli naleteli ali odkrili "neeksplodirana ubojna" ali druga nevarna sredstva, kraj najdbe zavarujejo in o svoji najdbi obvestijo pristojne na telefonski številki 112 ali 113.

Od kraja najdbe naj se umaknejo in počakajo prihod strokovnjakov, ki bodo zadevo rešili.

Gladek je navedel, da v državi letno obravnavajo od sedem do deset tovrstnih eksplozij z različnim ozadjem. Tovrstnih primerov je bilo sicer pretekla leta več, največ pa 24, je še dejal.

France Božičnik o eksploziji bombe v naselju Brezje