ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kronika Novo mesto

Z novim zakonom nad huligane

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.05.2013 16:53

Zakon o nalogah in pooblastilih policije določa 29 policijskih pooblastil, med katerima sta nova tudi prepoved udeležbe na športnih prireditvah (62. člen) in prekinitev potovanja na športno prireditev (63. člen).

Gre za dve pooblastili za zagotavljanje varnosti in reda ter preprečevanja nasilja na športnih prireditvah. Tako bodo lahko policisti nasilnim skupinam preprečili dostop do športne prireditve, tistim navijačem, ki pa so bili v preteklosti že kaznovani zaradi kršitev na tekmah, pa bodo lahko začasno (za eno leto) prepovedali ogled športne prireditve.

"Pripravljavci nove policijske zakonodaje smo razmišljali – tudi po vzoru tujine – kako urediti problem navijaškega huliganizma, ki ni imun tudi za slovenski prostor. Sprejeta sta bila dva ukrepa, ki nista naperjena proti navijačem, ampak sta naperjena proti izgrednikom. Tj. posameznikom, ki ponavljajoče izvajajo izgrede na športnih prireditvah, kar nima nobene povezave s športnim navijanjem," je delal generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ dr. Miroslav Žaberl.

Vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Alojz Senčar dodaja: "Ukrepa sta uperjena zoper tiste posameznike, ki nekako nočejo dojeti, da športne prireditve niso namenjene izživljanju in izvajanju različnega nasilja."

zrek ukrepa prepovedi udeležbe na športni prireditvi predstavlja varnostni ukrep, katerega namen je posameznika za eno leto odstraniti z določenih športnih prireditev. Policija bo ob izpolnjenih zakonskih pogojih zoper osebo vodila prekrškovni ali predkazenski postopek, v okviru katerega bo policist osebo lahko tudi pridržal. Policist sme odslej, ob izpolnjenih pogojih 62. člena ZNPPol, zoper osebo izreči tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.



Ukrep se vedno izreče v trajanju enega leta in se izreče za posamezno športno panogo. Policist osebi ukrep izreče ustno in jim najkasneje v 24 urah vroči še pisno odredbo. Osebo sme policist tudi fotografirati.

Ukrep se lahko izreče, če je oseba zalotena (v najširšem smislu) pri prepovedanem ravnanju na športni prireditvi ali v povezavi z njo.

Prepovedana ravnanja so zlasti:
- prekrški po določbah Zakona o varstvu javnega reda z elementi nasilja (6. člen),
- prekrški po določbah Zakona o javnih zbiranjih (22/5, 23. in 34/1 člen) in
- kazniva dejanja po določbah Kazenskega zakonika z znaki nasilja.

Drugi pogoj je ta, da morajo obstoja okoliščine za ponovitveno nevarnost. To utemeljujemo na podlagi ravnanja osebe na kraju samem v povezavi z njenimi dotedanjimi ravnanji z znaki nasilja, ki so bila kjerkoli in kadarkoli storjena.

Po določbah tretjega odstavka 62. člena mora oseba po izrečenem ukrepu športno prireditev takoj zapustiti, sicer jo odstrani policist. Zaradi prekrška po določbah ZJRM-1 z znaki nasilja ali prekrška po določbah ZJZ ali suma storitve kaznivega dejanja z znaki nasilja, policist uvede ustrezen prekrškovni oz. predkazenski postopek. V okviru tega postopka bo policist lahko, tako kot doslej, ob morebitnih izpolnjenih zakonskih pogojih, osebo tudi pridržal ali izvedel ukrepe po določbah 201. člena ZP-1, če gre za osebo, ki bi se zaradi prebivanja v tujini lahko izognila odgovornosti za prekršek.

V primeru kršenja ukrepa – tj. ob ponovnem prihodu osebe na isto športno prireditev ali na drugo prireditev, za katero ima izrečen ukrep prepovedi udeležbe – so podane okoliščine za izrek globe iz prvega odstavka 62. člena. Po izreku globe se osebi ukaže, da prostor zapusti. Če tega ne upošteva, se osebo pridrži po določbi 3. alineje prvega odstavka 64. člena ZNPPol.


Če oseba najmanj dvakrat stori prekršek po določbi četrtega odstavka 162. člena ZNPPol, se preiskovalnemu sodniku predlaga, da odredi javljanje na območni policijski postaji po naslovu bivanja. Ta PP nadzira spoštovanje odredbe preiskovalnega sodnika in v primeru kršitve zoper osebo tudi ustrezno ukrepati. Kršitelju izreče globo po določbi 2. alineje četrtega odstavka 162. člena ZNPPol.


Če na športni prireditvi rediteljsko službo zagotavlja zasebno-varnostni subjekt (ZVS), mu policija za čas trajanja športne prireditve izroči seznam oseb, katerim je prepovedan vstop na športno prireditev. Tem osebam bo varnostnik preprečil vstop na prireditveni prostor. Po določbah ZZasV-1 sme varnostnik tako osebo zadržati do prihoda policije, ki kršitelju izreče globo po 1. alineji četrtega odstavka 162. člena ZNPPol. ZVS mora seznam po končani prireditvi vrniti policiji. V času posedovanja seznama mora s seznamom ravnati po določilih Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Potem ko je policist osebi ukrep izrekel ustno, ji mora čim prej oz. najkasneje v 24. urah vročiti še pisno odredbo. V izrek pisne odredbe se vpiše datum in ura, ko je bila odredba osebi izrečena ustno, pod opombe o vročitvi pa datum in ura vročitve pisne odredbe. Čas od ustnega izreka odredbe do vročitve pisne odredbe mora biti krajši od 24 ur.

Po določbi 21. točke drugega odstavka 123. člena ZNPPol policija vodi in vzdržuje evidenco oseb, ki imajo prepoved udeležbe na športnih prireditvah.

Prepoved potovanja je ukrep, ki se izreče ustno zoper skupino, v kateri najmanj tri osebe kršijo javni red, če kljub opozorilom oz. ukazu policista ne prenehajo s kršitvijo. Če lahko policisti identificirajo in izvedejo ukrep zoper posamezne kršitelje v množici, se potovanje prepove le njim. V kolikor pa kršiteljev ni mogoče identificirati, se ukrep izreče celotni skupini.

Če skupina potuje z javnim prevoznim sredstvom na redni liniji, se množici nadaljnje potovanje prekine z odstranitvijo s prevoznega sredstva ali na drug primeren način. S tem se javnemu prevoznemu sredstvu na redni liniji omogoči nadaljnjo pot.

Če skupina potuje z javnim prevoznim sredstvom na posebni liniji, se najprej skuša odstraniti kršitelje. Če to ni mogoče, se vsem osebam prepove nadaljnjo pot proti kraju športne prireditve. V primeru prekinitve potovanja celotni skupini mora policija izvesti ostale ukrepe za zagotavljanje javnega reda.

Izrek ukrepa se smiselno uporablja za vsa prevozna sredstva.


Ukrep velja do konca športne prireditve in dokler se njeni udeleženci ne razidejo.

O izrečenem ukrepu se ne izda pisna odredba, niti se ne vodi evidenca izrečenih ustnih odredb o prekinitvi potovanja.


Dr. Žaberl je še dejal, da se na ministrstvu in v Policiji "zavedamo se, da zgolj z represijo ne bo mogoče urediti kulturnega navijaštva. Policija bo izgrednike odstranila, preventivne aktivnost pa se morajo graditi vse povsod drugje. Na ta način bomo prišli do kulturnega navijanja na naših športnih prireditvah."

Za učinkovitejše preprečevanje kršitev na in v zvezi s športnimi prireditvami ter zagotavljanje večje varnosti vseh udeležencev je policija v preteklosti podala že več predlogov in pobud tako ministrstvu, pristojnemu za šolstvo in šport, ministrstvu, pristojnemu za pravosodje in tudi ministrstvu, pristojnemu za notranje zadeve. Pristojnim ministrstvom je predlagala ukrepe za spremembo zakonodaje, ki bi policiji olajšala delo in povečala njeno učinkovitost. Ministrstvo za notranje zadeve je predloge Policije upoštevalo pri pripravi nove policijske zakonodaje, ki smo ji z ZNPPol in priča. Poleg tega je policija aktivno sodelovala in še sodeluje z različnimi športnimi panožnimi zvezami, predvsem Nogometno zvezo Slovenije, Združenjem nogometnih prvoligašev, Rokometno zvezo Slovenije in s posameznimi športnimi klubi ter organiziranimi navijaškimi skupinami.

Policija veliko dela na področju preventive. Ugotovila je, da je na tem področju velik manko in na podlagi izkušenj je pripravila še projekt Žoga je za igro, ki je namenjen zmanjšanju nasilja na športnih prireditvah.