Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Kronika Ljubljana

Zaradi nepravilnega zdravljenja naj bi umrlo najmanj deset otrok

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.08.2015 09:01

V obdobju 2007-2014 naj bi na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana umrlo najmanj deset otrok, ker zdravljenje ni potekalo pravilno, naj bi po neuradnih informacijah TV Slovenija pokazalo poročilo mednarodne komisije o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo. V šestih letih pa naj bi umrlo 33 otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Po neuradnih informacijah televizije naj bi komisija ugotovila številne nepravilnosti, med drugim naj večina programa ne bi ustrezala mednarodnim merilom. Komisija naj bi še ugotovila, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi in da zdravniki svojega dela niso opravljali korektno. Po neuradnih informacijah naj bi bili to predvsem izraelski kirurg David Mishaly ter kirurga Borut Geršak in Robert Blumauer.

Kot poroča televizija, naj bi največ odgovornosti nosilo vodstvo kliničnega centra, ki je takšno stanje dopuščalo. Poročilo se nanaša predvsem na leto 2012, ko sta bolnišnico vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup.

Odvetnik kirurga Blumauerja Andrej Pitako je za TV Slovenija v odzivu na ugotovitve komisije dejal, da česa tako slabega iz rok akademsko izobraženih zdravnikov še ni videl in da je sporna predvsem sestava komisije, saj v njej ni niti enega slovenskega kirurga. Zahteval je izvirno angleško različico poročila.

Viri so za televizijo zanikali 33 primerov smrti v šestih letih, tudi desetih smrti zaradi strokovnih napak, navedenih v poročilu, naj ne bi bilo. Prav tako naj ne bi bilo nikakršnih popisov otrok. Z nekaterimi primeri smrti na otroški srčni kirurgiji se že več kot eno leto ukvarja policija, je še poročala televizija.

Zdravniška zbornica Slovenije je 13. julija prejela poročilo o nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014. Kot je v torek za STA potrdil predsednik zbornice Andrej Možina, so prevedeno poročilo prejeli tudi v UKC Ljubljana, kopije poročila pa zbornica v teh dneh vroča tudi vsem zdravnikom, ki so sodelovali v nadzoru.