Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kronika

Ubijal zaradi ljubosumlja

Piše: R. K.

Čas objave:
06.09.2022 14:29

Na novomeški policijski upravi so predstavili podrobnosti aktivnosti policistov in kriminalistov pri preiskavi umora, ki se je zgodil v soboto zvečer v Brezju pri Novem mestu.

V soboto, 3. septembra, okoli desete ure zvečer, so policisti na številki 113 prejeli več klicev, da je na glavni cesti Mirna Peč – Novo mesto, pri Brezju, prišlo do streljanja. Operativno-komunikacijski center je na kraj dogodka napotil več policijskih patrulj, kasneje so se v aktivnosti vključili tudi kriminalisti in policisti s službenimi psi.

V streljanju je bila ena oseba ubita, tri osebe pa ranjene: ženska in dva moška, stari med 19 in 27 let. Enega od njih, moškega s poškodbami glave, so odpeljali naprej na zdravljenje v UKC Ljubljana. Poškodovani so bili v dveh vozilih in so se po dogodku odpeljali na novomeško urgenco, kjer so kasneje kriminalisti obe vozili zasegli.  

V nedeljo zjutraj so novomeški policisti odvzeli prostost 25-letnemu osumljencu in ga v torek zjutraj s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma umora privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novem mestu. V ponedeljek zvečer so prostost odvzeli še 20-letniku, ki je bil udeležen v incidentu. Trenutno je v policijskem pridržanju, policisti in kriminalisti izvajajo postopke po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je predstavil več znanih informacij. Z intenzivno kriminalistično preiskavo je bilo do sedaj ugotovljeno, da se je okoli 22.00 ure po zaključeni zabavi v naselju Brezje, iz naselja odpeljalo vozilo Seat Alhambra. Takoj za njim je zapeljalo vozilo znamke Audi 6. Voznik Audija, gre za 20-letnega osumljenca iz Brezjega, ki je trenutno v pridržanju in ga obravnavajo kot sostorilca, je na Mirnopeški cesti dohitel vozilo Seat in sunkovito zapeljal pred njega, trčil vanj in mu tako preprečil nadaljnjo vožnjo.

Iz audija je izstopil 25-letni osumljenec in ustrelil proti drugemu vozilu, prišlo je do izmenjave streljanja. Po ugotovitvah preiskave, opravljeni sodni obdukciji in analizi sledov kaže, da sta bila najprej zadeta potnika v seatu – 27-letnik v predel obraza (se zdravi v UKC Ljubljana), 22-letnik je zaradi strelov umrl na kraju.

Streli proti audiju so zadeli dve osebi, ki se zdravita v novomeški bolnišnici (19-letni moški in 26-letna ženska). 25-letni osumljenec z avtomatsko puško je po dejanju iz kraja pobegnil.

20-letni voznik audija, ki so mu včeraj zvečer odvzeli prostost, je zapeljal poškodovana potnika na novomeško urgenco, sledil mu je seat s hudo poškodovanim 27-letnikom. V seatu je bila še ena oseba, ki je po streljanju pobegnila in ni bila poškodovana. Poškodovane so na urgenci zdravstveno oskrbeli. Truplo ustreljenega 22-letnika so policisti našli za robom ceste pri naselju Brezje.

Poškodovana 26-letna ženska je bila v streljanju hudo telesno poškodovana (več strelnih ran), 19-letnika so po oskrbi že odpustili. 27-letnika zdravijo v UKC Ljubljana. Dobil je hude telesne poškodbe (hude poškodbe obraza).

Policija je nemudoma pričela izvajati vrsto aktivnosti v cilju izsleditve in prijetja pobeglega oboroženega osumljenca, pri čemer so poleg kriminalistov sodelovali policisti iz celotne policijske uprave. Ob pol petih zjutraj je policija o dogodku obvestila javnost ter objavila obvestilo o iskanju 25-letnega osumljenca.

Na delo so bili že ponoči vpoklicani dodatni policisti in kriminalisti, ki so opravljali razgovore ter zbirali obvestila  z namenom prijetja pobeglega osumljenca. Pri tem so policisti izpostavili hiter odziv medijev z objavo obvestila o iskanju osumljenca. Medijski pritisk ter dobro in vztrajno delo novomeških policistov, ki so ponoči in zjutraj prišli v službo, je privedlo do prijetja osumljenega že nekaj ur po dogodku – ob pol osmih zjutraj se je policistom sam predal.

Ogled kraja dejanja je vodila dežurna preiskovalna sodnica iz Okrožnega sodišča Novo mesto, pri ogledu je bil prisoten tudi dežurni državni tožilec iz Okrožnega državnega tožilstva Novo mesto. Strokovno pomoč so nudili kriminalisti in kriminalistični tehniki Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto ter strokovnjak iz Inštituta za sodno medicino iz Ljubljane. Pri opravljanju ogleda zaseženih vozil so se vključili še forenzični strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Z opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja in udeleženih vozil je bilo najdenih in zavarovanih več bioloških sledi, zavarovani so bili različni tulci, krogle, deli krogel in pištola. Najdeno, zaseženo in zavarovano je bilo večje število mobilnih telefonov, zasežena so bila oblačila. Opravljena je bila tudi sodna obdukcija pokojnega. Vsi zaseženi predmeti so trenutno predmet forenzičnih preiskav, ki še potekajo.

V nedeljo zjutraj ob pol osmih, nekaj ur po dogodku in tri ure po obvestilu medijem, so policisti 25-letnemu osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja – za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora najmanj 15 let ter za kaznivo dejanje poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen zapora od 10 do 15 let. 25-letnika so danes zjutraj, 6. 9. 2022, privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče v Novem mestu – preiskovalni sodnik je zanj odredil sodno pridržanje.

Včeraj v večernih urah so policisti odvzeli prostost in pridržali še 20-letnika iz Brezja, voznika audija. Osumljen je kaznivega dejanja umora in poskusa uboja v sostorilstvu. Sostorilec se kaznuje v mejah svojega naklepa ali malomarnosti. O privedbi bo odločilo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu.

25-letnika je policija že obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb ter različnih prekrškov iz področja javnega reda, 20-letnika pa za različna premoženjska kazniva dejanja.

Po prvih ugotovitvah policijske preiskave je bil motiv dejanje ljubosumje. Policisti in kriminalisti nadaljujejo z aktivnostmi.