Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

Ana Čigon - Mesta prevare IV: Mesto odgovarja

Piše: R.K.

Čas objave:
04.11.2021 14:00

Mesta prevare IV: mesto odgovarja je četrta variacija projekta, ki ga sestavljajo videi, obdelane fotografije, teksti in risbe avtorice Ane Čigon. S projektom Mesta prevare je pričela leta 2018, od takrat pa ga dopolnjuje, preoblikuje in širi tako, da ob vsaki novi predstavitvi v projekt vključi tudi mesto, v katerem razstavlja.

Namen projekta je razmislek o aktualni geopolitični stvarnosti, gledani iz lokalne pa vse do svetovne perspektive. Za vizualizacijo razmislekov o družbi, politiki in ekonomskem sistemu, katerega del smo, si je izbrala podobo mesta. V projektu razmišlja, kako se mesta širijo, kaj se v njih pojavlja in kaj izginja ter kaj vse lahko to pove o družbi, politiki in smeri globalnega razvoja. Projekt je bil do sedaj predstavljen v treh slovenskih mestih. V Ljubljani je skozi videe, fotografije in tekste razmišljala o gentrifikaciji mesta in o avtonomnih prostorih (enega teh – Rog – je Ljubljana medtem že porušila), v Mariboru se je osredotočila na nedokončani projekt MAKS, v Celju pa je sledila posledicam onesnaženja zemlje in zraka s težkimi kovinami.

V Novem mestu se je avtorica odločila za nov pristop pri vključevanju mesta samega v razstavo. Da bi ob oblikovanju razstave reflektirala tudi svojo pozicijo umetnice in se skušala v proces razmisleka vključiti tudi osebno, je septembra 2021 v sodelovanju z Andrejo Kopač v prostoru V Glavnem, organizirala odprti atelje, ki ga je naslovila Mesto zgodb. Pri slednjem je k pogovoru o mestu in skupnosti povabila več Novomeščank_anov. Odzvale_i so se strokovnjaki_nje, umetnice_ki, mlajša in starejša generacija. Šestnajst sogovornikov_ic je sodelovalo pri razmisleku o tem kakšna so bila včasih mesta druženja, kakšno je mesto danes in česa si prebivalke_ci želijo za prihodnost. Ker avtorico v zvezi z mestom zanimajo tudi družbeni, politični kontekst in skupnost je skozi pogovore o mestu, stavbah in naravi s sogovorniki_cami razmišljala tudi o tem. Na razstavi si bodo obiskovalci_ke lahko med drugim ogledale_i tudi sklope več krajših videov, ki so nastali iz pogovorov z Novomeščani_kami, vabljeni pa so tudi k sodelovanju pri razmisleku o tem, kakšno mesto si želijo v prihodnosti.

Odprtje razstave oziroma video instalacije bo v galeriji Simulaker drevi ob 19. uri.