Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura

Čustveno slovo razstave Med rdečimi in modrimi

Piše: R.K.

Čas objave:
31.05.2021 14:39

Pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu je v petkovem popoldnevu potekala krajša kulturna prireditev ob slovesu prodajne umetniške razstave Med rdečimi in modrimi.

Pred Kulturnim centrom Janeza Trdine v Novem mestu je v petkovem popoldnevu potekala krajša kulturna prireditev ob slovesu prodajne umetniške razstave Med rdečimi in modrimi. Na njej sta prvič na naših tleh svoja dela v mesecu maju na pobudo Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto predstavila vizualna umetnica Maribel Briceño in fotograf José Voglar. Slovesnosti se je med drugimi udeležila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler in direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac.

»Ta razstava združuje: med rdečimi in modrimi, možem in ženo, Slovenijo in Venezuelo, kulturnim centrom in Društvom za razvijanje prostovoljnega dela,« je dejal Makovac, Grobler pa dodal, da je bila pričujoča razstava »njun prvi korak, ki sta ga naredila prav v Novem mestu, na kar smo vsi ponosni in jima želimo, da jih naredita še mnogo«.

»Veseli me, da sem lahko danes tukaj z vami. Sem slikarka in fotografinja, razstava pa je bila odlična priložnost, da svoja dela pokažem in da s tem Sloveniji rečem HVALA, da ste nas sprejeli,« je v čustvenem nagovoru pred prijatelji iz obeh držav dejala Briceñova, ki se je predstavila z barvitimi slikami-kolaži pod skupnim naslovom Majhna sem bila.


Razstava se sedaj v organizaciji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ISIM ZRC SAZU) seli v Ljubljano, da so novomeško »premiero« številni dobro sprejeli, pa med drugim priča polna knjiga vtisov obiskovalcev.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch, avtorja razstave in drugi so se ob tem zahvalili neumorni predsednici društva Branki Bukovec in njenim ostalim sodelavcem za ves trud, podporo in srčnost, ki jo izkazujejo pri vključevanju rojakov iz Venezuele in njihovih družin. Voglar je namreč sin slovenskih priseljencev, ki se je s partnerko Briceño leta 2019 preselil v Slovenijo. »Če ne bi bilo Branke Bukovec, te priložnosti ne bi imela. Je ena tistih Slovenk, ki je ne bova nikoli pozabila,« je rekel fotograf, ki se je slovenskim ljubiteljem umetnosti predstavil s serijo fotografij ribiških čolnov, poimenovano Jezdeci peska in soli.

Na petkovi kulturni prireditvi je ob čudovitem glasbenem nastopu Tjaše Zirkerlbach in Primoža Moškona nastopila tudi diplomirana plesalka Danijela Hočevar-Pili, ki se je pred dobrim letom iz Venezuele prav tako preselila v Novo mesto.

Razstavo Med rdečimi in modrimi je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela priredilo ob podpori Zavoda Boter, Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto in Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.