Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Maribor

Damijan Šinigoj med finalisti za 25. večernico

Piše: STA

Čas objave:
30.07.2021 09:13

Znani so finalisti večernice 2021, to so Barbara Gregorič Gorenc, Borut Gombač, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Damijan Šinigoj. Podelitev 25. večernice, nagrade za najboljše mladinsko literarno delo minulega leta, izdano pri kateri od slovenskih ali zamejskih založb ali v samozaložbi, bo septembra na srečanju Oko besede v Murski Soboti.

Barbara Gregorič Gorenc je nominirana za knjigo Negotove pesmi (Mladinska knjiga), Borut Gombač za Skrivnost lebdeče knjige (Litera), Sebastijan Pregelj za delo Vrnitev (Miš), Simona Semenič za Skrivno društvo KRVZ (Mladinska knjiga) in Damijan Šinigoj za roman Kjer veter spi (Miš). Žirija v sestavi Melita Forstnerič Hajnšek, Dragica Haramija (predsednica), Darka Tancer Kajnih, Alenka Urh in Barbara Zorman, je peterico del izbrala izmed izbrane deseterice knjig, kandidatk za večernico 2021, poroča današnji Večer.

Pesmi Barbara Gregorič Gorenc učinkovito poustvarijo najstniški (samo)govor s pomočjo vsakdanjega, mestoma pogovornega ali slengovskega izrazja, prepredenega s kriki in vzkliki. Sredi vsakega od teh izlivov negativnih občutij uspe pesnici umestiti podobo živali, ki obupanemu in brezvoljnemu pesniškemu subjektu razsvetli pot. Zbirka tako ustvari sodobni pesniški bestiarij, ki ne referira na nasilne in tragične, temveč na optimistične in humorne aspekte obstoječega, je zapisala žirija.

Gombačeva zbirka kratkih fantastičnih zgodb po mnenju žirije vsebuje vse prvine najkakovostnejših del tega žanra, hkrati pa ga po svoje presega, nadgrajuje. Zgodbe so polne liričnosti, iskrivosti, humorja, pa tudi miline in žlahtnosti. S pretanjenim občutkom za družbene in intimne krivice avtor pristopa do materije in do svojih protagonistov. Ni didaktičen, vsiljivo vzgojen, skozi strukturo zgodb se vseskozi kaže odnos do drugačnih.

Šesti del Pregljevih Zgodb s konca kamene dobe, Vrnitev, je po oceni žirije vrh serije: Brin in Črna sta preživela zimo na Hodiškem jezeru (sedanja Avstrija), odločita se, da bosta šla domov, na Barje. Verjetnostna motivacija temelji na znanstvenih dognanjih arheološke stroke (fakt), avtor pa skozi pripoved predstavlja prepričljiv oris koliščarske civilizacije na Ljubljanskem barju in širše. Predstavljeni so vsakdanje življenje kamenodobnih ljudi (fikcija), njihovi uporabni predmeti, prehranjevalne navade in verovanja, med drugim piše v utemeljitvi.


Simona Semenič s svojim romanesknim prvencem dokazuje, da je tudi v prozi suverena, avtentična, slogovno novatorska, subtilna. Napeta pustolovska zgodba z vsemi gradniki žanra in avtoričinimi svojstvenimi (meta)narativnimi postopki, duhovitimi samonanašalnimi posegi je sveža, mestoma samoironična, vseskozi pa prepričljiva, napeta in mnogoplastna. Vešče se sprehaja med vsakdanjostjo in mitologijo, med realnim in imaginarnim - z neizmernim bogastvom književnih referenc - v živem jeziku, je svoji izbiro utemeljila žirija.

Šinigojev pustolovski roman Ko veter spi je napeta in tudi kompozicijsko razgibana knjiga, v kateri se srečata dve liniji - v eni gre bralec po sledeh pogrešanega uslužbenca Zavoda za gozdove, v drugi sledi fantu in dekletu, ki si hočeta privoščiti pustolovščino, a se ta kmalu prevesi v dramo s srečnim koncem. Zgodba je kljub fikcijskosti izpisana zelo realistično in psihološko prepričljivo, menijo člani žirije.

Nagrado večernica podeljujejo od leta 1997, ustanovila sta jo založba Franc-Franc ter revija Otrok in knjiga, pokroviteljstvo pa je prevzelo Časopisno-založniško podjetje Večer. Vredna je 3000 evrov.

Dobitniku bodo 25. večernico podelili 24. septembra na Srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Lani je večernico dobil Andrej Rozman Roza za knjigo Rimuzine in črkolazen.