oliver dragojevic split slovo ladje bobo9 Svet24.si

Vesna Dragojević: "Še danes, ko zazvoni telefon,...

Srednji Gasteraj 9 - Požar, v katerem sta umrli dve osebi - policijski trak Stop policija Svet24.si

Groza v Ljubljani: zagorela baraka, v njej našli ...

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

4 - Nika Zorjan Njena.si

Nika Zorjan imela vsega dovolj in končno povedala...

skupina taktiki (2) Njena.si

Gregor Čeglaj ujet s to lepotičko

Kultura Trebnje

FOTO: Likovni samorastniki že ustvarjajo v Trebnjem

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2021 10:49

Začel se je 54. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje. V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje tako do petka ustvarja pet umetnikov iz petih držav.

V izjemnem okolju Galerije likovnih samorastnikov Trebnje letos ustvarjajo Miroslav Bone iz Slovenije, Alexandra Detinska iz Češke republike, Sandrine Lepelletier iz Francije, Brano Mandić iz Črne Gore in Svetlana Miladić iz Srbije (ki se je umetnikom pridružila dan po uradnem odprtju).

Odprtje 54 MTLS Trebnje
Odprtje 54 MTLS Trebnje
Alenka Stražišar Lamovšek

»Novembra lani je Galerija likovnih samorastnikov Trebnje objavila javno povabilo k prijavi na 54. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje. Nanj se je odzvalo štiriindvajset umetnikov, med katerimi je strokovni svet izbral udeležence letošnjega tabora. Pisana druščina umetnikov z vsega sveta bo v naše okolje prinesla nove stvaritve, ki odražajo njihov pogled na življenje. Veselimo se novih del za našo zbirko in radovedno pričakujemo, kako se bo razpletlo glasovanje za nagrado prijateljev galerije, v katerega se lahko vključijo tako obiskovalci naše galerije kot obiskovalci naše spletne strani,« pojasnjuje nagrado prijateljev galerije letošnjega tabora kustosinja Andrejka Vabič Nose

Odprtje 54 MTLS Trebnje
Odprtje 54 MTLS Trebnje
Alenka Stražišar Lamovšek

Na lanskem glasovanju za nagrado prijateljev Galerije likovnih samorastnikov Trebnje je največ glasov prejel brazilski umetnik Carlos Stevenson Moschini za delo Hommage Samba Paulisti I. Letošnje glasovanje se bo v prostorih galerije in na spletni strani začelo v četrtek, ob 19. uri, in bo trajalo 24 ur, na njem pa bodo prijatelji galerije izbirali svoje najljubše delo med tistimi, ki jih bodo v fond podarili na letošnjem taboru sodelujoči umetniki. »Tabor združuje danes dejavne umetnike, ki bodo v tednu dni ustvarjalnega druženja oblikovali likovne zapise in interpretacije sveta skozi njim lastno poimenovanje in videnje. Pestra mednarodna zasedba udeležencev v ospredje postavlja raznolikost likovne ustvarjalnosti, izrazov, tehnik in materialov ter nudi vpogled v razsežnosti aktualne samorasle likovne umetnosti,« pravi direktorica CIK Trebnje, v okviru katerega deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Patricija Pavlič.

Odprtje 54 MTLS Trebnje, Patricija Pavlič
Odprtje 54 MTLS Trebnje, Patricija Pavlič
Alenka Stražišar Lamovšek

Na otvoritveni slovesnosti, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, so obiskovalci spoznali umetnike, uživali v izbranem nastopu Glasbene šole Trebnje – violončelistka Klara Avšič je zaigrala ob spremljavi pianista Zoltana Petra, ogledali pa so si tudi začasno razstavo Matija Skurjeni: sanje in nadrealistične slike. 54. zaporedno izvedbo mednarodnega umetniškega dogodka je odprl župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic.

Odprtje 54 MTLS Trebnje, Alojzij Kastelic
Odprtje 54 MTLS Trebnje, Alojzij Kastelic
Alenka Stražišar Lamovšek

Na letošnjem taboru sodelujoči umetniki bodo v navdihujočem objemu galerije ustvarjali še do petka, dopoldne od 9. do 13. ure in popoldne od 15. do 18. ure, le v sredo bodo spoznavali lepote Slovenije, zato jih v galeriji ne bo. Danes in jutri ob 19. uri bodo na Facebook in YouTube strani galerije predstavitve umetnikov, v četrtek zvečer pa se bo začelo 24-urno glasovanje za izbor najljubšega dela prijateljev galerije.

Odprtje 54 MTLS Trebnje
Odprtje 54 MTLS Trebnje
Alenka Stražišar Lamovšek


Slovesni zaključek tabora s podelitvijo nagrade žirije izbranemu avtorju, razglasitvijo prejemnika nagrade prijateljev galerije in razstavo podarjenih del bo v soboto ob 9.30, ob 11. uri pa bo sledila še širitev Rastoče knjige Mirnske in Temeniške doline.

Andrejka Vabič Nose

54 Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje


Patricija Pavlič o udeležencih

54 Mednarodni tabor likovnih samorastnikov Trebnje